Gemeente IJsselstein


Tentoonstelling Leijerzapf in Stadsmuseum
woensdag, 26 januari 2005 - 10:21 CET

Van 5 februari t/m 24 april is in het Stadsmuseum de tentoonstelling 'Klein Podium - Hans Leijerzapf 2005' te zien met werk van de IJsselsteinse schilder Hans Leijerzapf.

'Peper en zout', mei 1976 De schilderijen komen uit de collecties van de gemeente IJsselstein, Galerie de Boog, de schilder zelf en uit particuliere collecties.
Het Stadsmuseum toont voornamelijk zijn kleinere oeuvre met schilderijen, aquarellen, etsen en specifiek IJsselsteins werk en gunt het publiek een kijkje in de keuken van de kunstenaar.

Tegelijkertijd vindt van 11 februari t/m 8 april de tentoonstelling The world is a stage plaats in het gebouw van Allianz Nederland te Nieuwegein met werk van Hans Leijerzapf.

Hans Leijerzapf
Wanneer Hans Leijerzapf zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag heeft afgerond (1969-1974), begint hij bijna let terlijkopnieuw,bijdebasishetschilderenvanstillevens. Een nogal tegendraadse koers in een periode dat het realisme in de kunst het af moet leggen tegen de non-figuratieve en abstracte schilderkunst.

Rond 1980 verschijnt voor het eerst de Haastige Man in zijn werk, een zonderlinge heer gekleed in anonieme lange jas en hoed. Deze is vanaf die periode een vaste figurant in zijn werk. Vaak alleen, maar ook in composities van twee, drie of zelfs meer. Leijerzapf staat daarvoor zelf (letterlijk) model. Met behulp van een spiegel en rekwisieten fotografeert hij zichzelf in allerlei poses, die hij gebruikt voor zijn types en de composities in zijn werk.

'Hoe het verder ging', november 2004 In het latere werk hanteert Leijerzapf een lossere schilderstijl. Het kleurenpalet wordt bonter. De mannen plaatst hij in alledaagse situaties, hangend, rokend of drinkend aan de bar of rondom de tafel. Opgaand in schaak- of kaartspel, maar nog vaker verdiept in onduidelijke bezigheden. Later komen daar ook absurdistische circusachtige scènes bij. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, halen de heren acrobatische toeren uit op wiebelende torens van stoelen, circusballen of fietsen. Kenmerkend is de theatrale omgeving waarin ze worden geplaatst. De anonimiteit van het dagelijkse bestaan wordt uitvergroot, letterlijk, op het podium. Het effect wordt nog eens versterkt door het theatrale spotlicht met dramatische wolkenluchten als decor.

Werken Leijerzapf in Stadsmuseum
Het Stadsmuseum toont zowel het vroegere werk van Hans Leijerzapf (zoals stillevens met flessen, vissen, boeken of een taartje) en portretten van de Haastige Man, als de recente absurdistische tableaux vivants in de schilderijen en aquarellen. Speciaal voor de vaste tentoonstelling Panorama Rivierenland heeft Leijerzapf een schilderij vervaardigd dat een langere periode in het Stadsmuseum te zien zal zijn.

Stadsmuseum
Adres Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2, 3401 DS IJsselstein (vlakbij de IJsselpoort; parkeren op Hazenveld)
Openbaar vervoer: vanaf Utrecht CS bus 195 of de sneltram. Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur behalve op de maandagen.
www.stadsmuseum.nl