Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 31 januari 2005

Ontmoet de oermens in het IJstijdweekend van Ecodrome Zwolle

Hele Krokusvakantie spannende extra avonturen waaronder voedertijden bij otters en piranha's

De gehele Krokusvakantie (van zaterdag 5 februari t/m zondag 20 februari) zijn er diverse extra avonturen in Ecodrome Zwolle. Dagelijks kunnen bezoekers zien hoe otters en piranha's gevoerd worden. Bovendien kunnen kinderen een geraamte van een dier bouwen en nemen expeditieleiders mensen mee naar de IJstijd. Hoogtepunt van de vakantie wordt het IJstijdweekend (zaterdag 12 en zondag 13 februari). Op beide dagen komt de oermens weer tot leven. Bezoekers kunnen dan zien hoe twee echte oermensen stenen werktuigen maken of hoe dierhuiden bewerkt werden.

Expeditie IJstijd
De avonturen beginnen al bij de nieuwste beleving van Ecodrome Zwolle; Expeditie IJstijd. Hier gaan de bezoekers letterlijk op reis in de tijd. De hele familie gaat mee met de expeditieleiders die spannende verhalen vertellen over de IJstijden. Zo weten zij alles over de diverse bodemvondsten, opgezette dieren en fossielen die bezoekers tijdens de expeditie tegenkomen. Bovendien gaan bezoekers echt duizenden jaren terug naar de tijden dat de kou overheerste. Ze voelen de ijzige winden en komen in donkere kloven terecht. Hier zijn de eerste muurschilderingen van de mens te vinden. De realistische weergave van het landschap uit die tijd, in combinatie met een gure wind, geven bezoekers spontaan kippenvel. Bij een gletsjer staat men oog in oog met dieren die in de ijstijd leefden, zoals een mammoet en de wolharige neushoorn. Tijdens de expeditie dreigen ook gevaren. Zo ligt de holenleeuw op de loer.... Onderweg kunnen kinderen tijdens de Krokusvakantie ook ijstijdknutsels, zoals grottekeningen en gevouwen mammoeten, maken.

Ontmoet de oermens
In het IJstijdweekend (zaterdag 12 en zondag 13 februari) kan men kennismaken met twee echte oermensen. Diederik Pomstra en Marije de Mol. Zij kleden, leven en gedragen zich als de oermens die in de ijstijd geleefd heeft. Bovendien weten ze veel over hoe de mens leefde in deze periode. Ze hebben regelmatig experimenten gedaan waarbij ze een bepaalde tijd leefden als de oorspronkelijke bewoners van de ijstijd. Tijdens het weekend laten ze zien hoe de oermens woonde (in een tent van dierenhuiden) en hoe zij gereedschap maakten van steen of botten. Daarnaast bewerken zij huiden tot een echte oertijd-outfit.

Een spannend avontuur
In Ecodrome Zwolle valt op een avontuurlijke wijze enorm veel te ontdekken over de natuur van oeroude tijden tot nu toe. Bezoekers kunnen er naast een expeditie door de ijsstijd, ook diverse spannende dieren ontmoeten. Zo komen ze 'oog in oog te staan met spinnen, roofvogels en piranha's. In de Krokusvakantie worden, als extra avontuur, de otters en de vegetarische piranha's drie keer per dag gevoerd. Een verzorger geeft hierbij uitleg. Bovendien is er nog een extra avontuur. Kinderen kunnen onder leiding van experts ook zelf een geraamte van dieren in elkaar zetten. In Rio Negro duiken bezoekers de jungle in. Hier houden allerlei dieren zich schuil tussen de bladeren. Denk aan toekans en papegaaien, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. In het weerstation van Ecodrome kunnen kinderen zelf het weer voorspellen. Bovendien zijn er diverse andere spannende exposities, bijvoorbeeld over insecten en over zintuigen.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030 of een kijkje nemen op www.ecodrome.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht