PERSBERICHT - 2005-02-03

Voorjaarsvakantie voor ruim miljoen mensen

Zon 1,1 miljoen Nederlanders gaan tijdens de komende voorjaarsvakanties (van 5 tot en met 20 februari) op reis, zo meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Verwacht wordt dat ongeveer 40 procent van de vakanties in Nederland wordt doorgebracht en zon 60 procent in het buitenland. In Nederland zullen de meeste vakantiegangers in een bungalow overnachten.

De voorjaarsvakantie vindt dit jaar evenals vorig jaar gespreid plaats. In de week van 5 t/m 13 februari hebben de regios Midden en Zuid voorjaarsvakantie. Voor de regio Noord valt de voorjaarsvakantie in de week van 12 t/m 20 februari 2005. De belangrijkste vertrekdagen zullen voor bijna driekwart vrijdag en zaterdag zijn.

Verwacht wordt dat ongeveer de helft van de vakanties (550.000) in de eerste week van de voorjaarsvakantie ondernomen zal worden en de andere helft in de tweede week. Iets meer dan de helft van de vakanties (zon 600.000) wordt in het buitenland doorgebracht en zon 500.000 in Nederland. Voor het binnenland zullen met name bungalow en vakantiehuisje een populaire accommodatie zijn.

Volop vakantievertier
Dit jaar heeft NBTC uitgeroepen tot het themajaar Water 2005. Alle activiteiten op dit terrein zijn na te lezen op de website www.water2005.nl, op dinsdag en donderdag in de voorjaarsvakantie kan de Maeslantkering in Hoek van Holland van dichtbij worden bekeken. Maar ook bij vele andere attracties is volop vertier.

Zoals de oermens ontmoeten tijdens het IJstijdweekend van Ecodrome Zwolle. En bezoekers van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek kunnen een unieke cijfersafari maken. Ook dieren vieren Carnaval! En wel in Dierenrijk Europa. Daar staan de hele voorjaarsvakantie lang uitdossing en het uiterlijk van dieren centraal. Van 6 tot 13 februari kun je je ook laten schminken. Op 5 februari gaat in Naturalis de nieuwe tentoonstelling Sneller, hoger, sterker! kampioenen in de dierenwereld van start. Ben jij bestand tegen een echte voorjaarsstorm? Tijdens de vakantie kun je daar achter komen... Alle hens aan dek en zet je schrap tijdens de stormtest in Attractiepark Cape Holland! Meer tips voor een dagje uit zijn te vinden op www.holland.com of www.lekkerweg.nl.