Museum Beelden aan Zee


Persbericht

Beaumont Recente figuurstudies (in de Grote Zaal en aangrenzende patio's)

Manolo Valdés Opzienbarende portretkunst (in de Wilhelminazaal)

museum Beelden aan Zee 5 februari t/m 12 juni 2005

Onder de titel BEAUMONT worden ca. 30 recente figuurstudies getoond: bronzen en terracotta's, enkelen van gietijzer, kleine en grote installaties van een of enkele figuren in verschillende houdingen. Het is de eerste overzichttentoonstelling van Hanneke Beaumont in Nederland.

Na belangrijke persoonlijke tentoonstellingen in België, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada, is dit de eerste grote tentoonstelling van haar werk in Nederland, hoewel de laatste jaren werk van haar te zien was op TEFAF en De PAN.

Hanneke Beaumont (1947) is Nederlandse, geboren en getogen Maastricht en later is zij verhuisd naar Den Bosch. Na tandheelkundige studies in de Verenigde Staten is zij in België gaan wonen. Later is zij daar haar kunstopleiding begonnen, o.m. op het Institut Supérieur de la Cambre te Brussel. Haar eerste persoonlijke tentoonstelling werd in Brussel in 1983 gehouden. Zij werkt tegenwoordig in Brussel zowel als in Pietrasanta (Italië).

Een belangrijk moment van haar carrière was in 1994, toen ze in Frankrijk met haar beeldengroep Le Courage de grote prijs van het Centre International d'Art Contemporain Château Beychevelle heeft gewonnen. Vervolgens heeft zij deel genomen aan het belangrijke Internationale "Symposium de arte en la calle" in Santa Cruz de Tenerife waar werk van haar permanent werd opgesteld. Haar werk werd later tentoongesteld door de Musée Déchelette te Roanne, de Fondation Bénédictine te Fécamp (2001), de stad Tours (2002).

Beaumont geniet een internationale reputatie met haar fascinerende monumentale figuurstudies. Ze gaat uit van één bepaald eigenlijk onzijdig archetype dat zij in verschillende houdingen en composities neerzet, alleen of in een compositie van twee of drie figuren. Het is de monumentale verbeelding van de moderne mens in zijn omgeving, van het individu dat op zoek lijkt te zijn naar zijn plaats in de samenleving, die de rode draad in haar oeuvre vormt.

Z.O.Z.

De gerenommeerde Spaanse beeldhouwer Manolo Valdés exposeert opzienbarende portretkunst in de Wilhelminazaal. Voor Valdés vormt het menselijk hoofd het uitgangspunt van een plastische verkenning met welhaast onbeperkte constructivistische mogelijkheden.

De keuze voor de tentoonstelling is gemaakt op een overzichtstentoonstelling die in het najaar van 2004 werd georganiseerd door kunsthandel Beck & Eggeling in Düsseldorf. `Manolo Valdés is in 1942 geboren in Valencia (Spanje). In 1957 bezoekt hij de Escuola de Bellas Artes de San Carlos in Valencia. In 1958 verlaat hij de school om zich geheel aan de schilderkunst te wijden. In 1964 richt hij samen met Juan Antonio Toledo en Rafael Solbes de "Equipo Crónicas" op. Toledo verlaat een jaar later de groep. Valdés en Solbes werken verder samen tot aan de dood van Solbes in 1981.In de periode 1965-1981 exposeert Valdés ­ afgezien van de tentoonstellingen met de "Equipo Crónicas" - in meer dan 60 individuele- en talloze groepstentoonstellingen. Vanaf 1981 ontwikkelt Valdés zijn eigen onnavolgbare stijl. Vanaf 1990 leeft en werkt hij in New York en Valencia. In 2001 betrekt hij een nieuw atelier in Madrid. Valdés leeft en werkt in New York en Madrid.

////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd de tentoonstelling te bezichtigen op vrijdag 4 februari 2005 van 11.00 ­ 17.00 uur.

U bent ook welkom bij de opening van de tentoonstelling op zaterdag 5 februari 2005 om 17.30 uur.

Voor inlichtingen: Rob Verhagen adjunct directeur / PR Tel: 070 ­ 3585857 fax: 070 ­ 3584050 e-mail: verhagen@beeldenaanzee.nl

Bijlagen : factsheet museum Beelden aan Zee bladen met afbeeldingen
tentoonstellingsagenda
vooraankondiging China-tentoonstelling