Politie Groningen

Vernielingen en diefstallen Loppersum opgelost (05/02/05)

Loppersum 05-02-2005 -

De politie heeft met de aanhouding van zeven jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, in totaal vijftien gevallen van vernieling, openlijke geweldpleging en diefstal in Loppersum opgelost. De schade loopt tegen de twintigduizend euro.

De jongeren werden in de tweede helft van januari door de politie aangehouden nadat politieonderzoeken naar meerdere vernielingen in Loppersum betrokkenheid van de verdachten aantoonde. Tijdens de verhoren door de politie hebben zes van de zeven verdachten in de leeftijd van 14 tot 17 jaar verklaard dat zij zich in de loop van 2004 in wisselende samenstelling zeker vijftien keer schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, vernielingen en diefstallen. Daarbij maakten ze in enkele gevallen gebruik van illegaal vuurwerk. Een 19-jarige verdachte heeft toegegeven het illegale vuurwerk (lawinepijlen en vlinderbommen) aan de andere verdachten te hebben verkocht.

Het overgrote deel van de misdrijven werd gepleegd op en rond het NS-station in Loppersum. Daar richtte de groep voor ruim tienduizend euro schade aan door het vernielen van ruiten en lichtreclamebakken, het stelen van TL-lampen en het opblazen van een telefooncel. De telefooncel werd opgeblazen met een lawinepijl en werd totaal vernield. Eind december vernielde de groep aan de Singelweg in Loppersum een ruit van een auto, ook door deze met een stuk illegaal vuurwerk op te blazen. Daarnaast is groep verantwoordelijk gebleken voor meerdere vernielingen van fietsen bij het station en het stelen van diverse merkemblemen van autos in Loppersum. Ook pleegden ze vernielingen aan autos door tegen spiegels te schoppen.

De verdachten kennen elkaar uit het dorp Loppersum en van school. Ze zijn allen na verhoor door de politie heengezonden. De jongens verklaarden de misdrijven uit verveling en voor de kick te hebben gepleegd. Tegen de 19-jarige verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het verkopen van illegaal vuurwerk. De andere zes jongeren krijgen proces-verbaal voor het veroorzaken van een ontploffing, gebruik van illegaal vuurwerk, openlijke geweldpleging, vernieling en diefstal. De totale schade veroorzaakt door de misdrijven ligt rond de twintigduizend euro.