Gemeente Katwijk


Gemeente Katwijk start tweede project senioren sport

Katwijk, 21 december 2004

In navolging op het succesvolle eerste project Senioren Sport Katwijk is de gemeente Katwijk gestart met een tweede project. Het eerste project was gericht op de wijk Katwijk Noord, nu kunnen de inwoners in de leeftijd van 55-65 jaar uit de wijk Katwijk Zee zich aanmelden om deel te nemen aan een sportstimuleringsproject voor senioren, het zogenaamde Senioren Sport Katwijk. Vorige week zijn alle brieven verstuurd en in de tweede week van januari zullen de formulieren aan huis worden opgehaald.

Het project Senioren Sport Katwijk is een afspiegeling van het Landelijke GALM-project. Het GALM-project is een initiatief van de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO, nu NISB). Op lokaal niveau wordt dit project mogelijk gemaakt door een goede samenwerking tussen de Gemeente Katwijk, de Stichting Welzijn Ouderen KRV, de GGD en de Sportraad Zuid-Holland.

Doel
Het doel van het project Senioren Sport Katwijk is om senioren in de leeftijd van 55-65 jaar die niet aan sport doen te activeren om meer te gaan bewegen. In het kader van dit project kunnen zij:
* twee keer hun fitheidlaten meten (gemeten worden onder meer uithoudingsvermogen, lenigheid, handvaardigheid, reactiesnelheid, bloeddruk);

* deelnemen aan een bewegingsintroductieprogramma (onder begeleiding van een gekwalificeerd kader);

* gericht worden geadviseerd met betrekking tot de te ondernemen sportieve activiteiten.

Fittest
Dit project is gericht op de wijk Katwijk aan Zee. De afgelopen week zijn er ongeveer 1500 mensen aangeschreven en uitgenodigd om deel te nemen aan de fittest. De formulieren worden dankzij een aantal vrijwilligers in de tweede week van januari bij de mensen thuis opgehaald. Iedereen die zich voor dit sportstimuleringsproject aanmeldt wordt eerst uitgenodigd voor een fitheidstest. Deze fittest wordt zaterdag 12 februari 2005 gehouden in sporthal Rijnsoever. Hiervoor wordt de Groninger Fitheidstest voor Ouderen (GFO) gebruikt, die speciaal ontwikkeld is voor de doelgroep. Naast lengte, gewicht en bloeddruk wordt ook o.a. de reactiesnelheid, knijpkracht, het aërobe uithoudingsvermogen en de lenigheid getest. Op basis van de testresultaten, het sportverleden, eventueel voorkomende ziekten / aandoeningen en ervaringen opgedaan gedurende het bewegingsintroductieprogramma wordt een bewegingsadvies op maat verstrekt.