Ingezonden persbericht

Nelleke 1 vereeuwigd.

Het portret van een volle vrouw

Door Frank Bekkers

In groene en blauwe tinten verf gevangen, staat Nelleke 1 zoals koeien eigen is schouderophalend prominent in beeld.
Dit bijzondere model is nog tot 5 maart in Galerie Pictura te bewonderen. Onlangs ontsnapte Nelleke 1 uit de proefboerderij in N. waar wordt bekeken of er met behulp van gentechnologie koeien kunnen worden gemanipuleerd om op zeewier te leven. Inmiddels is het model weer terug in het veilige zoutwaterbassin waar zij woont.
Kunstenares Lola Eradus wist haar echter tijdens dit het uitstapje te vereeuwigen. Daarbij liet zij het echter niet.
Geheel gevangen door haar inspiratie zette ze diverse grashappende familieleden van Nelleke 1 neer met op de achtergrond de golven en de eindeloze weidsheid. Met minutieuze streken van haar penseel wordt vol liefde haar onderwerp op doek gezet en is de term realisme hierbij zeker een feit. De natuur speelt bij Eradus een grote rol.
Zelfs in de schilderijen waarin de moderne tijd volop aanwezig is, gesymboliseerd door glazen torenflats, een mobiele telefoon of een weggeworpen dollarbiljet laat de natuur zich niet verdringen. In de vorm van een veld tulpen, die allen dezelfde kleur hebben met uitzondering van een enkele bloem komt deze steeds weer terug in beeld.
Wie de term volle vrouwen een beetje kan verruimen ziet direct de link tussen het werk van Lola Eradus en Bets Bressers, de beide kunstenaars die momenteel in een duo-expositie elkaar versterken. Autodidact Bets Bressers laat haar dansende vrouwenfiguren die ze zelf de vrolijke Minas noemt een kracht en vrolijkheid uitstralen die ze zelf van binnen voelt. Elk beeld wordt handmatig benaderd en gevormd en heeft daarom steeds andere kleuren en vormen. Hoewel de beelden duidelijk als vrouwelijk te herkennen zijn is er een grote mate van abstractie doorgedrongen in het werk. Het feit dat Bressers primaire kleuren naast elkaar op een werkstuk gebruikt en bij het vormgeven niet ter zake doende details weglaat versterkt de beleving van het geheel. Enigszins uit de toon vallen de grijs met witte katten die in tegenstelling met de expressiviteit van het andere werk een hang naar huiselijkheid en introvertheid ten toon spreiden. Met een levendige fantasie schept Bets haar werelden en in het oprekken van deze grenzen probeert ze steeds weer vanuit een andere invalshoek haar ideeën te bekijken. Dat hierbij wel eens iets anders uitvalt dan bedoeld is, is wat dat betreft mooi meegenomen. De expositie in Galerie Pictura te Aijen is geopend van dinsdag tot en met zaterdag dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur.

Galerie Pictura - Aijenseweg 16b - 5854PT Aijen (gem.Bergen L.) - 0485-341970

info: Roel van der Veen 0485-341970

Dinsdag t/m zaterdag open: 14.00 - 17.00 uur