Politie Groningen

Persberichten zaterdag 12 februari 2005

Provincie Groningen 12-02-2005 -

Groningen: inbreker aangehouden
Een 19-jarige bewoner van een woning aan de Nassaulaan in Groningen werd vrijdagnacht wakker van lawaai van een deur. Kort daarna trof hij een onbekende man in zijn kamer die nadat deze bemerkt heeft dat er iemand thuis was de kamer ook weer verliet. Nadat de bewoner hoorde dat de indringer ook andere kamers in de woning wilde binnen gaan heeft hij geprobeerd de insluiper te overmeesteren. Deze dreigde echter met een mes waarop hij kon vluchten. De bewoner waarschuwde de politie en bij een onderzoek in de omgeving zagen agenten een man die aan het opgegeven signalement voldeed uit een tuin bij een andere woning aan de Nassaulaan komen. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij bleek in het bezit te zijn van een mes en enkele goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: bestuurder onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan de Zonnelaan in Groningen een 41-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Hij werd meegenomen voor de ademanalyse. Die wees 1.65 promille uit. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 8 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Groningen: aanhoudingen bij voetbalwedstrijd
De politie heeft vrijdagavond rond de voetbalwedstrijd FC Groningen Vitesse twee aanhoudingen verricht. Voor de wedstrijd werd een 27-jarige Groninger aangehouden. Hij schreeuwde op het Zuiderdiep in Groningen uitdagende en opruiende taal tegen voorbijgangers. De man kon korte tijd later op de Klaprooslaan voor opruiing worden opgepakt. Na de wedstrijd werd tijdens het vertrek van de Vitesse supporters aan de Zaagmuldersweg een 31-jarige man uit Groningen aangehouden. Ook hij schreeuwde diverse uitdagingen en opruiende taal naar Vitesse aanhangers. Beide verdachte zijn naar het bureau gebracht en later op de avond na verhoor heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Van een bus waarmee na de wedstrijd Vitesse supporters naar het hoofdstation werden vervoerd sneuvelden twee ruiten.

Groningen: mannen aangehouden in café
Personeel van een café aan de Oude Ebbingestraat in Groningen verzocht de politie vrijdagavond om assistentie in verband met een lastige klant. De man gedroeg zich vervelend en agressief tegenover andere bezoekers maar weigerde de zaak te verlaten. Een politieman die de betrokken cafébezoeker aansprak werd door de man onmiddellijk in het gezicht gespuugd en tegen het hoofdgeslagen. Er ontstond een worsteling tussen de agent en de verdachte waarbij de politieman door de wild om zich heen slaande en schoppende verdachte bijna werd gewurgd. De agent kon zich met grote moeite uit de verwurging bevrijden. Met assistentie van andere politiemensen en na het gebruik van pepperspray kon de verdachte worden overmeesterd. Hij is daarop aangehouden voor mishandeling van en poging tot doodslag op een politieambtenaar en verzet tegen de aanhouding. Een andere cafébezoeker, een 44-jarige man uit Midwolda, werd door de politie aangehouden voor het niet voldoen aan de politiebevel. Hij belemmerde de politie in het werk tijdens het vervoeren van de andere verdachte en negeerde politievorderingen daarmee op te houden. Beide verdachten zijn ingesloten.

Groningen: winkelklant dreigt
In een supermarkt aan de Brugstraat in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 38-jarige man uit Groningen aangehouden. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, kreeg woorden een werkneemster. Tijdens de woordenwisseling bedreigde de verdachte winkelpersoneel met de dood. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: Drent aangehouden voor belediging
Een 18-jarige inwoner van Hoogeveen is vrijdagavond door de politie aangehouden op het Zuiderdiep in Groningen. De man maakte deel uit van een groepje van drie mannen die door een vrouw aan politiemensen werd aangewezen nadat ze door één van de drie in het gezicht was gespuugd. Politiemensen spraken één van de drie mannen aan waarna ook de andere twee er bij kwamen staan. Van die laatste twee liep er één opzettelijk tegen een politieman aan. Toen de agent daar een opmerking over maakte werd hij door de verdachte uitgescholden. De man is daarop aangehouden voor belediging en meegenomen naar het bureau. Het is niet duidelijk geworden of de verdachte ook degene is die de voorbijgangster spuugde. De man is na verhoor heengezonden.