Eemland zuid, 10.45 uur

Utrecht 12-02-2005 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Politie houdt grote controle

LEUSDEN/WOUDENBERG/AMERSFOORT De politie van het district Eemland zuid heeft op vrijdag 11 februari op diverse locaties in het district grote controles uitgevoerd op tal van strafbare gedragingen.

Het doel van de controle is met name om het veiligheidsgevoel van de burgers in Eemland zuid te vergroten en de pakkans van overtreders toe te laten nemen door een grote aanwezigheid van politie. De actie richt zich op tientallen locaties in het district. Gedurende de actie wordt gelet op normhandhaving in en rondom de diverse winkelcentra en op verkeersovertredingen zoals alcohol in het verkeer. Daarnaast richt de actie zich op de aanpak van hennepplantages, het innen van opgelegde boetes, het parkeren in de vergunninggebieden en op het betaald parkeren.

Normhandhaving

Met opvallende en onopvallende surveillance-eenheden zullen de diverse winkelcentra in het district worden gecontroleerd. Hierbij wordt gelet op overlastsituaties en drugs- en alcoholgebruik. De veelplegers in het district kregen bij de diverse controles bijzondere aandacht. In navolging van een eerdere succesvolle actie op nog openstaande boetes en gerechtelijke vonnissen werd een groot aantal adressen in het district bezocht om dergelijke boetes te innen of vonnissen uit te voeren.

Resultaten

Er werden acht boetes uitgedeeld voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. Daarnaast werden twee hennepkwekerijen ontmanteld. Op het ene adres werden 345 henneplanten aangetroffen en was er sprake van diefstal elektriciteit. Op het tweede adres werden 30 hennepplanten aangetroffen en was er ook sprake van diefstal elektriciteit. Er werden 39 scooters gecontroleerd en hiervan kregen 29 bestuurders een bekeuring voor onder meer het opvoeren van de scooter.

Er werd 1 bestuurder aangehouden omdat een vals framenummer was geplaatst in de bromfiets en de bestuurder onder invloed van alcohol was. Er werden 36 adressen bezocht en voor 420 euro aan openstaande boetes geind en 43 niet onherroepelijke vonnissen betekend. Er werden zeven bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. De hoogst gemeten waarde bedroeg 810 ug/l. en werd van deze bestuurder zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werden 308 bekeuringen uitgeschreven voor uiteenlopende (verkeers)overtredingen onder meer voor het rijden zonder en het niet kunnen tonen van het rij- en kentekenbewijs, gebreken aan de verlichting en het nuttigen van alcohol op straat.

Deelnemers

Bij de actie, die plaatsvond tussen 13.00 uur s middags en 24.00 uur s nachts, zijn ongeveer 150 politiemensen ingezet. Hieronder valt ook de ondersteuning van politiepersoneel onder meer het Mountainbiketeam van politie, de Regionale Verkeersdienst (RVD), het Regionale Scooterteam en het Bureau Verkeer onder Controle (BVOC). Verder werkten ook opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politiediensten, de Douane, hondengeleiders, de Vreemdelingendienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Regionale Verkeersinspectie mee aan de controle.