Ingezonden persbericht


Hierbij ontvangt u een overzicht van de exposities die het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn dit jaar toont:

Exposities 2005

Hongerwinter 44/45, t/m 16 mei 2005

Zestig jaar geleden maakte Nederland een afgrijselijke winter mee. Niet alleen was het zeer koud, ook leden veel mensen de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog honger. Herinneringen aan deze beruchte Hongerwinter worden op de expositie naverteld en talloze voorwerpen ondersteunen deze aangrijpende verhalen. Van tulpenbol tot Zweeds wittebrood, van kooltjes rapen tot noodkachel.

Crazy Radio's, 12 feb t/m 22 mei 2005

De gekste radio's ter wereld zijn te zien op de tentoonstelling "Crazy Radio's". Radio's in de vorm van beroemdheden als John Lennon, Elvis of John Wayne, maar ook horloges, spaarpotten, schoenen en brillen met ingebouwde radio! Wat denkt u van een pistool of pen met radio of Batman- en Superman-radio's... Zelfs radio's die er uitzien als jukebox, whiskeyfles of gitaar. Uit de hele wereld verzamelde Wim Meter zogenaamde novelty radio's en deze unieke collectie is nu in Hoorn te zien. Ook worden zijn opvallende collecties speeldozen, spaarpotten en crystal radio's getoond. Een splinternieuw fullcolor boek over deze verzamelingen is vanaf half maart in de MuseumShop te koop.

Treinen op het spoor, 5 juni t/m 30 okt. 2005

Geen ander vervoersmiddel spreekt zo tot de verbeelding als de trein. De massieve kracht en snelheid imponeerde en bekoorde iedere reiziger. De trein heeft in de afgelopen eeuw grote veranderingen ondergaan. Aan de hand van honderden miniatuurtreinen wordt de geschiedenis van het spoor in Nederland verteld en verklaard. Van stoomtrams en zware locomotieven tot de moderne ICE treinen, alle ontwikkelingen komen aan bod. Er valt voor iedereen veel te genieten en te bewonderen met al deze prachtige miniatuurtreinen! Speciaal voor kinderen is er een modelspoorbaan met echte rijdende treinen.

Een aantrekkelijke mogelijkheid biedt de combinatie van onze expositie met een heuse rit in de MuseumStoomTram Hoorn-Medemblik.

Poppenhuizen & speelgoedfornuisjes, 5 juni t/m 30 okt. 2005

Een hele zaal vol met prachtige poppenhuizen en fornuisjes. Wat is er veel zorg en aandacht besteed aan de minutieuze afwerking! Geniet van die prachtig ingerichte poppenkamers, bewonder de fijn afgewerkte trappenhuizen en verwonder u over het treffende tijdsbeeld dat u van de jaren '50 tot en met de jaren '70 wordt geboden. De expositie geeft een kaleidoscopisch overzicht van het vele dat er aan poppenhuizen bestaat in Nederland. Van klein tot groot formaat, uitgevoerd in hout, karton, metaal of plastic, alle soorten trekken aan uw oog voorbij. De grote en unieke collectie speelgoedfornuizen (250 stuks!) past wonderwel bij de poppenhuizen en completeren het beeld van knusse huiselijkheid.

Geluidsdragers - van wasrol tot mp3, 13 november 2005 t/m 12 febr. 2006

Al die grote zangers en popsterren, waar zouden ze zijn zonder langspeelplaat, singles en CD's? Hun immense populariteit is mogelijk gemaakt door de technische ontwikkelingen op het gebied van deze geluidsdragers. We mogen de Twintigste Eeuw wel de eeuw van het geluid en de geluidsdragers noemen want nooit tevoren konden muziek en amusement zo ieders oor bereiken. Wie kent de wasrol, de 78-toerenplaat of de 8-Track cassette nog? Op deze expositie laat het Museum van de Twintigste Eeuw alle geluidsdragers met de daarbij behorende apparatuur de revue passeren. Onderga nog een keer de charme van de Pathéfoon en de pick-up. Verbaas u over het formaat van de bandrecorder en besef hoe snel de ontwikkelingen met CD- en MP3 - spelers zijn gegaan. Sta nog even stil bij die nostalgische tienerkamers die zo'n passend decor vormen bij de koffergrammofoons van de jaren '50 en '60 en laat u nog een keer imponeren door die prachtige jukeboxen uit Amerika.

Voor nadere informatie:
Hans Stuijfbergen

Museum van de Twintigste Eeuw
Bierkade 4
1621 BE Hoorn
tel. 0229-214001
fax 0229-242089
www.museumhoorn.nl
info@museumhoorn.nl

openingstijden museum:
di t/m vrij 10-17 uur
za en zo 12-17 uur