Ingezonden persbericht


Persbericht

Medio februari op BBC ONE en TWO:

Volop wereldberoemde filmsterren bij The Orange British Academy Film Awards

februari 2005

The Orange British Academy Film Awards

Zaterdag 12 februari om 21.10 uur op BBC ONE.

Het prijzenseizoen is volop aan de gang en in februari ligt de nadruk op Londen en op The Orange British Academy Film Awards. Terwijl alle ogen gericht zijn op The Odeon, Leicester Square, laat presentator en komiek Stephen Fry de winnaars en verliezers de revue passeren. De gasten arriveren via de rode loper en worden voor het eerst in de geschiedenis van de show al bij de ingang begroet, vanavond door Natasha Kaplinsky.

Wereldberoemde genomineerden die hopen op een van de beroemde maskers, zijn Jamie Foxx, Johnny Depp, Meryl Streep, Natalie Portman en Leonardo DiCaprio. De Britse hoop ligt bij onder anderen Clive Owen, Imelda Staunton en Mike Leigh. Kate Winslet, genomineerd voor haar rol in Finding Neverland en Eternal Sunshine Of The Spotless Minds, hoopt het succes te evenaren van de vorig jaar dubbel genomineerde Scarlett Johansson, zodat ze weg kan wandelen met de begeerde prijs 'Beste Actrice'.

Tijdens deze avond zijn er veel beroemde gezichten te zien op het podium. Onder de beroemdheden die de prijzen uitreiken vinden we Cate Blanchett, Juliette Lewis, Joseph Fiennes en Sienna Miller.

What the Ancient Did For Us - The Islamic World

Woensdag 16 februari om 21.00 uur op BBC TWO

In dit programma vertelt Adam Hart-Davis ons over het luisterrijke verleden van oude uitvindingen. De kijkers gaan terug in de tijd en ontdekken hoe de oude Chinezen, de Mesopotamiërs, de Arabieren en de oude Britten vorm gaven aan hun wereld. Adam wordt bijgestaan door een team van verslaggevers. Al zwervend over de globe speuren zij naar het begin van de oude beschavingen.

Deze negendelige serie onderzoekt wie het bier, brood en het wiel uitvonden, hoe de Egyptenaren de piramides zo nauwkeurig konden uitlijnen en onthult dat de oude Grieken 's werelds eerste robots en computers creëerden.

Deze aflevering begint in het Midden-Oosten, met een aantal verbazingwekkende uitvindingen van de Islamitische wereld. Na de dood van Christus is de opkomst van de islam één van de meest belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de wereld. In de zevende eeuw was het Mohammeds intentie om met een nieuwe religie de verdeelde Arabieren te verenigen. Een eeuw na zijn dood ontstond als resultaat van zijn inspanningen een middeleeuwse supermacht.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (