Gemeente Amsterdam

Confrontation
12 februari t/m 20 maart 2005
4 februari 2005 - Ingrid Breed
'Confrontation' is een confrontatie tussen hedendaagse Nederlandse en Franse fotografie.

thomas-manneke

'Confrontation' is een confrontatie tussen hedendaagse Nederlandse en Franse fotografie. De geselecteerde werken zorgen ook voor een confrontatie tussen twee uiteenlopende visies. De Franse curator Gabriel Bauret heeft Nederlands werk uitzocht en de Nederlandse curator Erik Kessels (KesselsKramer) heeft de Franse werken geselecteerd. Pas op de opening van de tentoonstelling in het Institut Néerlandais te Parijs met de keuze van de ander geconfronteerd.

Erik Kessels geeft de voorkeur aan jonge beeldend kunstenaars die wars van tradities fotografie gebruiken voor de verbeelding van een vaak zeer persoonlijke thematiek. Kessels heeft in zijn selectie reeds de confrontatie met het publiek heeft gezocht.

Gabriel Bauret houdt meer vast aan het traditionele canon. Hij laat zich in belangrijke mate leiden door de klassieke pictorale traditie van de Lage Landen. In zijn selectie is een geleidelijke verschuiving zichtbaar van het landschap, via portretten naar het stilleven.

Vooral tussen de Franse fotografen bevindt zich een groot aantal minder bekende fotografen. Van hen is niet eerder werk in Nederland te zien geweest. De unieke inrichting van de expositie weerspiegelt het principe van de dubbele blik en zet de confrontatie tussen beiden landen en curatoren op scherp. Ook in de vormgeving van de catalogus, uitgegeven door Filigranes Editions, komt de tweezijdigheid terug. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Institut Néerlandais te Parijs waar deze al eerder te zien is geweest.

Fotografen Nederland

Meindert Koelink, Gabor Ösz, Gerco de Ruijter, Marnix Goossens, Nico Bick, Raimond Wouda, Cuny Janssen, Julika Rudelius, Thomas Manneke, Céline van Balen, Koos Breukel, Bianca Pilet, Margi Geerlinks, Ellen Kooi, Noor Damen, Jan Koster, Phoebe Maas, Leoni Oostvogel, Bert Sissingh, Melanie Bonajo, Elspeth Diederix, Mischa Keijser, Maarten Wetsema, Charlotte Dumas, Rafaël Philippen en Mark van den Brink.

Fotografen Frankrijk

Pascal Aimar, Valérie Belin, Marion Poussier, Misi Park, Gisèle Didi, Steffen Rault, Roy Cymbalista, Delphine Kreuter, Remi Noel, Giasco Bertoli, Anne-Valérie Gasc en Denis Proteor.

Informatie

'Confrontation' is van 12 februari t/m 20 maart 2005 te zien in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609 - 1017 DS Amsterdam

Open dagelijks van 10-17 uur, do/vr van 10-21 uur. Entree: EUR 6,00 Informatie: 020 5516500
www.foam.nl

© Gemeente Amsterdam