Gemeente Katwijk


Tweede project seniorensport van start in gemeente Katwijk

Katwijk, 8 februari 2005

In navolging op het succesvolle eerste project Senioren Sport Katwijk is de gemeente Katwijk gestart met een tweede project in de wijk Katwijk aan Zee. Het aanbieden van dit project is mogelijk door een goede samenwerking tussen de Stichting Welzijn Ouderen KRV, de GGD Zuid-Holland Noord, de Sportraad Zuid - Holland en de gemeente Katwijk. Het project gaat aanstaande zaterdag 12 februari van start met een fittest voor senioren.

Bewegen op maat!
De afgelopen maand zijn in Katwijk aan Zee in totaal 1477 mensen aangeschreven en uitgenodigd om deel te nemen aan de fittest. Dankzij het werk van veel enthousiaste vrijwilligers zijn er in totaal 243 formulieren opgehaald, waarvan er 211 deelnemen aan de fittest. Deze fittesten worden zaterdag a.s. van 09.30 tot 17.00 uur gehouden in sporthal Rijnsoever. Ieder half uur worden er ± 20 mensen getest met behulp van de Groninger Fitheidstest voor Ouderen (GFO). Deze GFO is speciaal ontwikkeld voor de doelgroep. Naast lengte, gewicht en bloeddruk wordt ook o.a. de reactiesnelheid, knijpkracht, het aërobe uithoudingsvermogen en de lenigheid getest. Op basis van de testresultaten, het sportverleden, eventueel voorkomende ziekten / aandoeningen en ervaringen opgedaan gedurende het bewegingsintroductieprogramma krijgt elke deelnemer een bewegingsadvies op maat.
Aan het einde van de fittest kunnen de deelnemers zich opgeven voor het eerste bewegingsaanbod. Dit is een aan bod van 12 lessen (1 keer per week) waarbij speciaal geschoolde docenten een heel divers sportprogramma aanbieden. Voor degenen die de smaak van het bewegen te pakken hebben, wordt er na de 12 lessen nog een vervolgprogramma van 30 lessen aangeboden.

Het project
Het project Senioren Sport Katwijk is een afspiegeling van het Landelijke GALM-project. Het GALM-project is een initiatief van de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO, nu NISB).

Uit vergelijkbare projecten in andere gemeenten in Zuid-Holland is gebleken dat naast het gezondheidsaspect vooral ook het plezier, de ontspanning, gezelligheid en vooral de uitbreiding van de sociale contacten belangrijke argumenten zijn om wekelijks deel te nemen aan sportactiviteiten voor senioren. Het pro-ject in Katwijk wordt naast de gemeente Katwijk ondersteund door de Sportraad Zuid-Holland, Stichting Welzijn Ouderen KRV, en de GGD.

In het kader van dit pro-ject worden bewoners in de gelegenheid gesteld om:


- hun fitheid te laten meten (onder begeleiding van een sportarts);
- deel te nemen aan een bewegingsintroductieprogramma;
- ge-richt gead-viseerd te worden met betrekking tot te onder-nemen spor-tieve activitei-ten.

Uit onderzoek blijkt dat met het ouder worden, het op peil hou-den van fitheid en gezondheid steeds belangrijker wordt.