Ingezonden persbericht


Persbericht

8 februari 2005

SMO lanceert boek Molukse geschiedenis Overijssel

In 1951 kwamen de eerste Molukkers naar Nederland, ze zouden er maar even blijven. Inmiddels is dat meer dan een halve eeuw geleden, en hebben de nieuwe generaties zich allang ferm geworteld in de Nederlandse samenleving. Hoe verging het die vroege nieuwkomers in Nederland? Wat is er geworden van hun dromen? Hoe werden ze ontvangen? Over die onderwerpen schreef drs. Ygerne ten Brinke in opdracht van het Steunpunt Minderheden Overijssel het boek Ceritra Saja: Geschiedenis van Molukkers in Overijssel, dat op 12 februari 2005 gepresenteerd wordt.

Het boek is uniek, want het boekstaaft 'jonge' geschiedenis van eigen bodem. Ten Brinke deed literatuur- en archiefonderzoek en sprak met vele eerste generatie Molukkers. Overijssel kent nog altijd concentraties van Molukse gemeenschappen, in zes gemeenten. Die vinden hun oorsprong in de 'woonoorden' waarin ze bij aankomst in 1951 werden gehuisvest. Later ontstonden speciale Molukse woonwijken, die tot de dag van vandaag herkenbaar zijn.

De verhalen in Ceritra Saja geven persoonlijke kleur aan de historie, en geven inzicht in de beweegredenen, de dromen, de emoties, de teleurstellingen en de hoop. Het was niet altijd gemakkelijk om de verhalen boven tafel te krijgen. Het gaat over vaak pijnlijke geschiedenissen, persoonlijke tegenslagen, trots en schaamte. Maar het was oom Herman Lewerissa uit Nijverdal die de ouderen aanspoorde met de woorden 'Jangan rem-rem. Ceritra saja.', ofwel 'Schroom niet. Vertel maar gewoon.' Die bemoedigende woorden vormen het motto van het boek.

Uitnodiging
Op 12 februari wordt Ceritra Saja: Geschiedenis van Molukkers in Overijssel gepresenteerd, en u bent daarbij van harte uitgenodigd.

Locatie : Stichting Bunga Tandjung
Adres : Molukkenstraat 4
Plaats : Nijverdal
Telefoon : (0548) 61 23 91
Tijd : 14.00 uur



Ingezonden persbericht