STICHTING HET NATIONALE TONEEL

Gijs Scholten van Aschat in De Methode Ribadier

Gijs Scholten van Aschat in De Methode Ribadier bij het Nationale Toneel

Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter en Stefan de Walle spelen de hoofdrollen in Feydeaus virtuoze komedie De Methode Ribadier bij het Nationale Toneel.

Vreemdgaan is zo oud als de weg naar Rome. Vandaar dat de internationale toneelliteratuur voor een belangrijk deel bestaat uit stukken, waarin juist dit thema op alle mogelijke manieren wordt belicht. Een groot publiek van alle tijden en uit alle landen, beleeft er een ongekend plezier aan. Vreemdgaan kun je op tal van manieren, erover schrijven ook. De Fransman Georges Feydeau (1862-1921) was de onbetwiste grootmeester in het genre. Rond de vorige eeuwwisseling was hij niet van het Parijse (en het wereldtoneel) af te slaan. Boulevardtoneel, noemden critici zijn werk wel eens spottend. Maar dat was, omdat zij niet goed tegen al die overvolle Parijse theaters konden, waar de toeschouwers avond na avond genoten van het werk van Feydeau. Liefst zestig stukken schreef hij, die allemaal gemeen hebben dat menselijke relaties op groteske, hilarische en soms venijnige wijze worden belicht. Dat maakt zijn werk nog steeds actueel.

In De Methode Ribadier wordt een systeem van illusionistische trucs (waaronder hypnose) ingezet om de ontrouw te maskeren. Binnen het gegoochel met het menselijke bewustzijn, onderstreept de virtuoze taal-jongleur Feydeau nog maar weer eens waar het in overspel (het woord zegt het al, het is een spel) om begonnen is: het genot van het risico om betrapt te worden, de voorpret van het vreemdgaan, eerder dan de daad zelf.
11)
Hoe speel je vandaag de dag een Feydeau? Dit is de vraag waarvoor regisseur en spelers zich gesteld weten.

Regisseur Frans Strijards kent Feydeau van een serie eenacters die hij in 1982, onder de titel Een fijne pijn, bij Toneelgroep Theater ensceneerde. Hij weet dat Feydeau om een grondig onderzoek naar komische, zo niet kluchtige speelstijlen vraagt. Het Nationale Toneel heeft voor De Methode Ribadier dan ook een uitgelezen troep komediespelers bij elkaar gebracht, teneinde Feydeau uit het moeras van het klapdeuren-boulevard-toneel te trekken. De hoofdrollen in deze virtuoze komedie worden gespeeld door Ariane Schluter, Gijs Scholten van Aschat en Stefan de Walle.

Regie Frans Strijards Gespeeld door: Ariane Schluter, Gijs Scholten van Aschat, Stefan de Walle, Jeroen Spitzenberger en Vincent Linthorst Vertaling en bewerking Frans Strijards in samenwerking met Gijs Scholten van Aschat Decor Herbert Janse Licht Reier Pos Kostuums Willemeijn van Brussel

Première op zaterdag 12 februari 2005 in de Koninklijke Schouwburg Den Haag
try-outs: dinsdag 8 februari t/m vrijdag 11 februari 2005 Koninklijke Schouwburg
Landelijke tournee t/m zondag 17 april 2005, grote zalen

Voor meer informatie en/of speellijst: bel 070-3181444 of kijk op www.nationaletoneel.nl

Einde persbericht
Voor persinformatie en/of foto: www.nationaletoneel.nl Perkyn Spiekerman 070-3181482 /
perkyn@nationaletoneel.nl

17 jan 05 09:30