Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Flexmens, Greenpepper Project, Anarchistische Groep Amsterdam en SearchWeb presenteren: PrecairForum

Zaterdag, 12 februari, 14:00 ­ 19:00
Plantage Doklaan 12, Amsterdam

De sprekers en de organisatie zijn beschikbaar voor interviews vanaf 13:00 en na de panel sessie.

Op zaterdag 12 februari vind op de Plantage Doklaan in Amsterdam het PrecairForum plaats, een dag van discussie en workshops om de groeiende bestaansonzekerheid van het sociale leven in Nederland en daarbuiten onder de loep te nemen. In het panel (van 14:30 tot 17:00) met lokale en internationale sprekers buigen we ons over de veranderende aard van werk (flex/irregulier/part-time) en de verzorgingsstaat, migratie en informele economieën, woonstrijd en nieuwe strategieën voor sociaal activisme in de stad.

Hoezo Precair?

De laatste jaren hebben we de opkomst meegemaakt van wat beschreven wordt als een flexibele kenniseconomie, gebaseerd op immateriële productie (van informatie, diensten etc.) en flexibele arbeid. Deze economie eist dat wij ons permanent bijscholen, ons aanpassen aan haar ritmes ­ die voortkomen (zegt men) uit technologie en innovatie, codewoorden voor permanente verbetering. Maar, zoals duidelijk is voor degenen die in deze economie aan het werk gezet worden, is het ook een economie die verschillende soorten 'precairheid' met zich meebrengt ­ ofwel sociale en economische bestaansonzekerheid ­ als structurele kenmerken van het dagelijks leven.

De term precair of bestaansonzeker ­ of het nu is als legale of geïllegaliseerde migranten, als werkelozen zonder recht op een uitkering, als freelancers, uitzendkrachten of parttimers ­ verwijst naar de permanente fragiliteit van je inkomen, je werk en je huisvesting. Deze onzekere omstandigheden zijn in het Europa van de verdwijnende verzorgingsstaat voor steeds meer mensen de dagelijkse realiteit geworden. Traditionele vakbondsorganisatie en het appèl op burgerschapsrechten slagen er niet in om deze problemen op te lossen, en er is een dringende behoefte om met nieuwe strategieën en organisatievormen te komen. Dit forum wil deze thematiek verkennen met behulp van ervaringen uit andere Europese landen.

Sprekers o.a.:

Marijke Bijl ­ OndersteuningsKomité Illegale Arbeiders Over haar onderzoek naar migrantarbeiders zonder papieren die werken in de kassen van het Westland.

David Panos - The London Particular
Onderzoeksgroep naar gentrification in Londen.

Vrije Ruimte
Actiegroep die zich bezighoudt met het verdedigen van vrijplaatsen in Amsterdam.

Florian Schneider ­ This Tuesday.org
Noborder- en media-activist rond migratie en arbeid.

NextGenderation
Europees feministisch netwerk van studenten en onderzoekers.

Anarchistische Groep Amsterdam
Allerhande actiegroep die zich bezighoudt met Flexwerk

Co-ordination des intermittents et precaires
Franse flexwerkers in de cultuurindustrie die vorig jaar heel cultureel Frankrijk plat legden.

Het panel gedeelte van het Forum zal gevolgd worden door drie interactieve workshops over doe-het-zelf syndicalisme voor flexwerkers, de positie van domestic workers (migrantenwerksters) en als laatste woonstrijd en het gevecht om de ruimte in de stad.

Entree is gratis, maar registratie gewenst:

Voor meer informatie : http://www.precairforum.nl/ Perscontact: 06-41386702

Op de dag van het Forum: 06-20884203