Gemeente Onderbanken


16-02-2005 Minister Dekker van VROM doet nimby-verzoek.

Wat betekent nimby-verzoek voor gemeente Onderbanken

Op 24 januari 2005 heeft de Minister van VROM ons verzocht vrijstelling te verlenen van de bepalingen in het bestemmingsplan Buitengebied waardoor (volgens de minister) de kap van een stuk natuur ter grootte van 60.000 m2 mogelijk wordt. Daarbij heeft zij verwezen naar de regeling in de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De Ministeries van VROM en Defensie stellen dat door de hoogte van de bomen in de vliegfunnel niet wordt voldaan aan de veiligheidseisen van de NAVO voor een zogenaamde obstakelvrije vliegfunnel voor startende en landende vliegtuigen. Om deze reden is het volgens de betrokken ministeries noodzakelijk dat de bomen aanzienlijk worden ingekort. De maatregelen die de ministeries voor ogen staat behelzen:
- het afzagen van bomen op een hoogte van ca 1 m. boven de grond in een strook van 60.000 m2 langs de Nederlands-Duitse grensweg;
- Het afzagen van een aantal bomen in een gebied ter grootte van 140.000 m2;

- Het uitvoeren van een hakhoutbeheersplan om te voorkomen dat de bomen te hoog worden;
Het gemeentebestuur van Onderbanken heeft steeds het standpunt gehuldigd dat de nimby-procedure oneigenlijk wordt gebruikt en dat kap van bomen leidt tot meer overlast.

Met de indiening van dit formele verzoek door de Minister gaat een aantal termijnen ingevolge de wet lopen.
In de eerste plaats loopt vanaf de datum ontvangst van het verzoek de termijn waarbinnen wij moeten besluiten over medewerking. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken.
Dit houdt niet meer en niet minder in dan dat wij een besluit moeten nemen of wij zelf de voor nimby noodzakelijke procedure opstarten of dat overlaten aan de minister. Dit betekent niet dat wij een besluit nemen om aan het verzoek van de minister tegemoet te komen en de gevraagde vrijstelling verlenen.
Als wij besluiten om mee te werken betekent dit dat wij zelf het vrijstellingsverzoek van de Minister (met onderliggende stukken) ter inzage leggen zodat iedereen daartegen bedenkingen bij ons kan indienen.
In het geval wij besluiten niet mee te werken betekent dit dat de Minister overgaat tot terinzagelegging.
Een gemeente is op basis van de wet gehouden zich zorgvuldig voor te bereiden en informatie in te winnen voordat zij een besluit neemt over een verzoek. Als er een dossier is dat een zorgvuldige afweging verdient dan is het wel dit dossier.
Het verzoek om vrijstelling en de motivering van het verzoek geven ons aanleiding vragen te stellen aan de minister. Schriftelijk zijn de vragen aan de Minister voorgelegd. Het gemeentebestuur is van mening dat hij er op mag vertrouwen dat de Minister deze vraagpunten (alsnog) afdoende beantwoordt.
In ieder geval betekent het starten van de formele nimby-procedure dat alle inwoners van onze gemeente en ook andere burgers van onze regio alsmede belangenorganisaties gedurende een periode van vier weken in maart/april hun bedenkingen kunnen inbrengen tegen het verzoek van de Minister.
Door middel van publicaties zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Schinveld, 9 februari 2005
Burgemeester en wethouders van Onderbanken