Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Duurzaam gas uit 'geroosterd' hout goed mogelijk

1 februari 2005

Door loofhout bij relatief lage temperaturen te 'roosteren' en vervolgens te vergassen kan efficiënt duurzame energie worden geproduceerd. Dit toont chemisch technoloog Mark Prins aan in het NWO-onderzoek waarop hij op woensdag 16 februari aan de Technische Universiteit Eindhoven hoopt te promoveren. Het geproduceerde gas kan worden gebruikt voor de productie van electriciteit, brandstoffen en/of chemicaliën.

Prins onderzocht op basis van de thermodynamica hoe biomassa zo efficiënt mogelijk kan worden vergast. Hij ontwikkelde een concept waarin twee technieken worden gecombineerd: torrefactie ('roosteren' bij temperaturen van 250 tot 300° C) en vergassing. Door het roosteren van biomassa neemt de calorische waarde toe en het vochtgehalte af, waardoor de eigenschappen voor vergassing sterk worden verbeterd. Bij praktische vergassingstemperaturen tussen de 900 en 1200° C raakt geroosterde biomassa, in vergelijking met onbehandelde biomassa, minder 'over-geoxideerd', wat gunstig is voor de efficiëntie van het proces. Uit het oogpunt van een duurzame energievoorziening is het belangrijk dat dit soort efficiëntere processen verder wordt ontwikkeld.

Experimenteel onderzoek naar torrefactie van biomassa is uitgevoerd in samenwerking met het Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) en Shell Global Solutions, met steun van de Stichting Duurzame Energie (SDE). Het proces blijkt geschikter voor loofhout - zoals beuk en wilg
- en stro, dan voor naaldhout zoals larix, vanwege de samenstelling van de hemi-cellulose fractie in het hout. Prins ontwikkelde ook een model waarmee het gewichtsverlies van het hout kan worden beschreven. Daarnaast analyseerde hij de gevormde producten.

Maatschappelijke acceptatie
Prins geeft aan dat behalve technologische ontwikkeling van het vergassingsproces andere, niet-technische aspecten van belang zijn voor verdere implementatie van dit soort processen: met name kosten en beschikbaarheid van biomassa en de maatschappelijke acceptatie van deze energiebron. Sociaal-wetenschappelijk onderzoek in het biomassaprogramma aan de Technische Universiteit Eindhoven laat zien dat het publiek het gebruik van afval als energiebron als duurzaam ervaart, maar dat dit voor geteelde gewassen en hout vooralsnog minder het geval is.

De promotie maakt onderdeel uit van het programma 'Biomass as a sustainable energy source: environmental load, cost-effectiveness and public acceptance' dat wordt gefinancierd door het NWO/SenterNovem Stimuleringsprogramma Energieonderzoek. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van SenterNovem en het NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen, bedoeld om bèta-/gammakennis te ontwikkelen ten behoeve van de transitie naar een duurzame energievoorziening.

.............................

Meer informatie:

* ir. Mark Prins, (TUE, Environmental Technology Group)
* t:+31 (0)40 247 30 78, M.J.Prins@tue.nl
* promotie 16 februari 2005, promotoren prof. dr. ir. F.J.J.G. Janssen en prof. ir. C. Daey Ouwens, copromotor dr. ir. K.J. Ptasinski

Informatie over het NWO/SenterNovem Stimuleringsprogramma Energieonderzoek:

* mw. drs. M.A. Verschuur, verschuur@nwo.nl
* zie ook www.nwo.nl/energieonderzoek