Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 015, 7 februari 2004

900 SCHOLIEREN ACTIEF MET DE RELATIE TUSSEN WATER EN HET MENSELIJK LEVEN

Water en de betekenis voor de mens - van welke kant je het ook bekijkt, in Wageningen kun je die relatie op heel veel verschillende manieren bestuderen. Water is onze eerste levensbehoefte, maar water kan ons ook bedreigen. "Water4life" is dan ook het thema dat dit jaar gekozen is voor de vijfde Scholierenconferentie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Die wordt op woensdag 16 februari gehouden. Staatssecretaris Pieter van Geel opent de conferentie die dit jaar door 900 VWO-scholieren wordt bezocht.

Doel van de Wageningse scholierenconferentie is de leerlingen uit 4 en 5VWO ondersteuning te bieden bij het maken van profielwerkstukken op school voor vakken als aardrijkskunde, biologie, algemene natuurwetenschappen en economie. Daarnaast wil de conferentie de bekendheid van Wageningen Universiteit onder aankomende studenten propageren. De scholierenconferentie in Wageningen is qua aanpak en schaal de enige in haar soort in Nederland.

INTERESSANTE WORKSHOPS
Of het nu gaat om de bescherming van drinkwater of de gevolgen van klimaatverandering op onze drinkwatervoorziening, de bescherming tegen dijkdoorbraken of overstromingen, het gebruik van water om vuile bodems te reinigen of om uit afval energie te halen, de bescherming van de drinkwaterwinning tegen bestrijdingsmiddelen of hoe muggen gedijen in ondiepe plassen of slootjes, dit is zomaar een greep uit de 57 interessante workshops waar de scholieren heel concreet en praktisch met de verschillende aspecten van water aan de gang gaan, onder deskundige leiding van Wageningse wetenschappers en onderzoekers. Maar ook van buiten Wageningen UR doen deskundigen mee. Zo zijn medewerkers van Heineken betrokken bij een workshop over het besparen van water in de voedingsmiddelenindustrie, werkt het Waterschap Rivierenland mee aan onderwerpen als dijkbescherming tegen muskusratten en rioolwaterzuivering en staat een bezoek aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen op het programma om meer te leren over het gedrag van dieren. Ook voor andere workshops dan binnen het thema water hebben geïnteresseerde VWO-leerlingen zich kunnen inschrijven op de website van Water4life op onderwerpen als super coole bacteriën die de aanval openen op suffe schimmels, de bio-terreur van virussen of agro-robotics, waarbij zelf robotjes kunnen worden gebouwd die tussen het gewas kunnen navigeren. En er is een workshop over wetenschapsjournalistiek waar wordt geleerd leuke reportages te schrijven over de scholierenconferentie voor de eigen schoolkrant.

PROGRAMMA
De Scholierenconferentie begint op woensdag 16 februari om 10.00 uur in Sportcomplex De Vlinder, Hollandseweg in Wageningen. Staatssecretaris drs. Pieter van Geel opent de conferentie. Aansluitend is er een openingsact van de improvisatiecabaretgroep Op Sterk Water. Daarna zwermen de scholieren uit naar de talloze workshops in de diverse gebouwen van Wageningen UR. Meer informatie staat op www.vwo-campus.net/w4l.