Gemeente Utrecht

Beter Met Thuis-huizen openen deuren in Kanaleneiland

Op 16 februari is de officiële opening van twee Beter Met Thuis-huizen in Kanaleneiland. De opening vindt plaats in aanwezigheid van Toon Gispen, wethouder Welzijnszaken en wijkwethouder Zuidwest. Beter Met Thuis (BMT) bestaat uit twee kleinschalige woonprojecten voor jongeren met gedragsproblemen van het Centrum voor Jeugdzorg Valkenheide (Leo Stichting Groep). Tijdens de opening ondertekenen Valkenheide, de woningbouwverenigingen Mitros en SSH en de gemeente Utrecht een samenwerkingscontract. Daarmee gaat het project Beter Met Thuis (BMT) officieel van start.

Het project is bedoeld voor jongeren van 9 tot 15 jaar met gedragsproblemen. Het doel is om zo dicht mogelijk bij de eigen woonomgeving hulp te bieden aan de jongeren en daarbij de ouders intensief te betrekken. Dit betekent dat zo veel mogelijk jongeren uit de wijk zelf worden geplaatst. Op die manier kunnen de jongeren binnen hun eigen woonomgeving zo snel mogelijk weer goed op de rails gezet worden. Op dit moment is er plek voor 8 jongeren. Er is 24-uursbegeleiding aanwezig.

De medewerkers van Beter Met Thuis willen, samen met de jongeren, nadrukkelijk deel uit maken van het leven in de wijk, bijvoorbeeld door deel te nemen aan buurtactiviteiten. Zo levert het project een bijdrage aan de leefbaarheid in de buurt. De twee woonprojecten zijn tijdelijk gehuisvest in twee woningen in de As Kanaleneiland. Eén woonproject zal definitief gehuisvest worden in Kanaleneiland, het andere zal op termijn verplaatst worden naar een andere Utrechtse wijk.

Het Beter Met Thuis-project is een voorbeeld van vruchtbare samenwerking tussen maatschappelijke partners. Het project wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en er is een nauwe samenwerking met provinciale bureau Jeugdzorg. Om het project te kunnen realiseren zijn ook nauw betrokken: de woningbouwverenigingen Mitros en de SSH, en binnen de gemeente Utrecht het wijkbureau Zuidwest en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Daarnaast is er samenwerking met de wijkwelzijnsorganisatie in Zuidwest, Doenja Dienstverlening. Het project legt ook een verband met het project Nieuw Welgelegen. Jongeren die geplaatst zijn in Beter Met Thuis kunnen daar sporten en vrijwilligerswerk doen. Op het moment dat Nieuw Welgelegen in zijn geheel is gerealiseerd, kunnen daar nog meer activiteiten plaatsvinden.

Noot voor de media:
De pers is van harte uitgenodigd om op 16 februari een kijkje te komen nemen. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 - 16.00 uur in een van beide Beter Met Thuis-huizen, gevestigd aan de Churchillaan 157. De ondertekening van het samenwerkingscontract staat gepland om 15.30 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030- 286 11 55