Erasmus Universiteit Rotterdam

Eiwit speelt belangrijke rol bij diagnostiek hersentumoren

Bepaalde soorten hersentumoren zijn nu beter te diagnosticeren dankzij de ontdekking van een specifiek eiweit dat zich bevindt in de bloedvaten van de tumor. Dit stelt Ping-Pin Zheng in haar proefschrift Laag-moleculair caldesmon in de vaatnieuwvorming van gliomen waarop ze woensdag 16 februari 2005 promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Gliomen zijn tumoren die uitgaan van het steunweefsel van de hersenen. In haar onderzoek zocht drs. Zheng naar eiwitten die behulpzaam zouden kunnen zijn bij de diagnostiek en de therapie van deze hersentumoren. Zij ontdekte dat een variant van het eiwit caldesmon uitsluitend bleek voor te komen in de bloedvaten van de tumor en niet in de normale vaten van de hersenen. Dit eiwit bleek aanwezig in vocht uit het ruggenmerg en ook in patiëntenbloed.
Diepgaander onderzoek wees uit dat de aanwezigheid van dit eiwit verband lijkt te houden met het zich snel kunnen verplaatsen van tumor bloedvatcellen door het hersenweefsel heen.

Bij een patiënt die zich aandient met klachten die wijzen op een hersentumor wordt meestal een hersenscan gemaakt, waarop vaak al wel te zien is dat er een tumor aanwezig is. In een aantal gevallen wordt echter niet duidelijk met wat voor soort tumor men te maken heeft. Door het bloed van zo'n patiënt te onderzoeken op de aanwezigheid van caldesmon kan dit wel. Bovendien biedt de selectieve aanwezigheid van dit eiwit in de tumorbloedvaten de mogelijkheid tot het ontwikkelen van specifieke, tegen de tumorvaten (en dus tegen de tumor) gerichte therapie.

Promotor: prof.dr. J.W. Oosterhuis, Pathologie; Kiemceltumoren