Gemeente Rotterdam

Fel debat over waarden en normen

"Soms mogen we elkaar provoceren om een bepaalde discussie op gang te brengen." Met deze uitdagende stelling opende hoogleraar René Diekstra woensdagavond 9 februari het tweede debat in de serie Islam & Integratie. Om eraan toe te voegen: "Maar wat we tegen elkaar zeggen moet wel rechtvaardig zijn."

Bij de stelling 'Alles moet gezegd kunnen worden' komt een debater met een vrije vertaling van een beroemde uitspraak van Voltaire: "ik keur uw mening af, maar ik luister er wel naar." De tegenstanders hameren op de grenzen aan wat gezegd moet kunnen worden. "Maar", zo zegt een voorstander van de stelling, "je beperkt jezelf als je je voortdurend moet afvragen wat je wel en niet mag zeggen". Een oudere vrouw zegt: "Als wij vrouwen onze mond nooit hadden opengedaan, hadden we nu nog in een mannenmaatschappij geleefd." Het neutrale vak zorgt voor de nuance. Zo zegt iemand dat het er om gaat hóe je iets zegt. En ook: "Alles wat wel en niet mag, staat in de grondwet. Als je je daaraan houdt, is het prima."

Scherp
Stelling twee - 'Behoudens wettelijke regels hoeven moslims zich niet aan te passen' - zet het debat op scherp. Een moslima begrijpt alle ophef niet en geeft een voorbeeld: "Ik hou me aan de Nederlandse wet. Maar als ik aan mijn buurman uitleg waarom ik hem geen hand mag geven, dan komen we daar samen heus wel uit. We moeten stoppen met het uitvergroten van de verschillen." Een autochtone dame reageert fel: "Als wij ons moeten aanpassen aan de gewoontes van moslima's, moeten ze maar terug naar hun land." Een andere reactie komt van een autochtone jongere: "Sommige jongeren maken van het handen geven een heel ritueel. Moet ik me daar aan aanpassen?"

Geluk
Tussen de twee debatten in presenteert wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zijn essay 'Rotterdam als mozaïek'. Hij beschrijft hierin een aantal aspecten die hij ziet als voorwaarden voor integratie in de Nederlandse samenleving. "Deze aspecten zijn niet al te ingewikkeld," aldus Geluk. "Integratie is geen doel waarbij de lat zo hoog ligt dat slechts enkelen hierin slagen."

Winnaar van de 'I have a dream prijs' is Angèle Kramer. Misschien heeft uw haar droom voorbij zien komen op TV Rijnmond?

Praat mee!
De onderwerpen van debat op woensdag 16 februari zijn positie van de vrouw, gelijkheid der seksen en homoseksualiteit. Kom en praat mee! Ook uw mening telt. Zie voor meer informatie www.rotterdam.nl/islam

---- --