Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Leiden ontvangt Amerikaanse handelsdelegatie uit farma-staat New Jersey

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Leiden en de Universiteit Leiden

Leiden, 14 februari 2005

Woensdag 16 februari a.s. brengt een handelsdelegatie van 35 Amerikanen afkomstig uit de staat New Jersey een bezoek aan de Gemeente Leiden en de Universiteit Leiden om contacten te leggen ten behoeve van de farmaceutische en life sciences industrie. De Amerikanen hebben vooral belangstelling voor de resultaten van het Leidse onderzoek op het gebied van de levenswetenschappen en voor de bedrijven op het Leiden Bio Science Park. Kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid in de Leidse regio werken intensief samen in het actieprogramma Leiden - life meets science.

New Jersey en Leiden

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse handelsmissie Leiden aandoet. New Jersey is dé farma-staat van de Verenigde Staten; het merendeel van de leidende farmaceutische bedrijven is er gevestigd en aan universiteiten zoals Princeton en Rutgers State University wordt toonaangevend onderzoek op dit gebied gedaan. Op haar beurt kent Leiden de grootste concentratie van bedrijven en kennisinstellingen in de biomedische life sciences in Nederland. De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Clifford M. Sobel nam het initiatief voor deze handelsmissie.

Life sciences en Leiden

De Leidse bedrijven en kennisinstellingen willen met elkaar en met de overheid de life sciences sector als pijler van de Nederlandse kennissamenleving versterken. Ze vormen samen het Leidse kenniscluster, dat internationaal moet uitgroeien tot een toonaangevende locatie op biomedisch en biotechnologisch gebied. In dit cluster werken de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland, de bedrijven van het BioScience Park Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC, TNO Preventie en Gezondheid, museum Naturalis en de Kamer van Koophandel Rijnmond samen met andere partners aan kennisontwikkeling, kennisverspreiding en bedrijvigheid op het gebied van de life sciences.

Leiden life meets science
Het kenniscluster wil grensverleggende nieuwe kennis ontwikkelen, de kennisintensieve bedrijvigheid stimuleren en toekomstige werknemers opleiden. Essentieel daarvoor is dat er goede infrastructurele voorzieningen zijn, een aantrekkelijk investeringsklimaat en stimulerende regelgeving. Daarom heeft het Leidse kenniscluster in 2003 het initiatief genomen voor een actieprogramma Leiden life meets science. Hierin werken kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid intensief samen.

A.W. Kist is bestuursvoorzitter van de Universiteit Leiden en voorzitter van Leiden life meets science. Kist: Met dit programma willen we kennis en technologie op het gebied van de life sciences naar de markt brengen. We willen bijdragen aan innovaties in de gezondheidszorg, we willen de communicatie over en weer tussen wetenschappers, docenten en ondernemers bevorderen en we willen de samenleving, vooral de jongeren, interesseren voor het bètamedische gebied. Want juist op het terrein van de life sciences ontmoeten wetenschap en leven elkaar.


-----