---


---

Vaccinatie veestapel Al Muthanna

15-2-2005 14:14:00

De Nederlandse militairen in de Iraakse provincie Al Muthanna hebben samen met de lokale veterinaire dienst een plan opgesteld voor de inenting van 60.000 koeien en buffels en twee miljoen schapen en geiten tegen de gevreesde ziekte brucellose. Het vaccinatieproject start woensdag (16 februari). De uitvoering is in handen van veertig lokale dierenartsen en evenzoveel assistenten. Het project geldt als proef voor geheel Irak.

In het kader van de civiel-militaire samenwerking (CIMIC) inventariseerden Nederlandse militairen en de veterinaire dienst van Al Muthanna de urgentste veterinaire knelpunten. Eén daarvan was de ziekte brucellose, waarmee jaarlijks honderdduizenden mensen worden besmet. Enkele honderden van hen bezwijken aan de gevolgen ervan. Brucellose komt vooral voor in het Midden-Oosten. Voor mensen, die de ziekte krijgen door contact met een besmette veestapel, bestaat door de ernstige bijwerkingen geen effectief vaccin.

Op het gebied van veterinaire steun aan Al Muthanna zijn momenteel diverse CIMIC- projecten gaande: onder meer de bouw van een slachthuis dat in maart gereed moet zijn en de bijscholing van lokale dierenartsen. Bovendien zijn tien dierenklinieken voorzien van medicijnen en voertuigen. Nederland draagt de kosten van de CIMIC-projecten.

De civiel-militaire samenwerking is een onderdeel van de Nederlandse missie in Irak. Doel ervan is het verbeteren van de economische situatie in het gebied en de bevordering van de gezondheidszorg. Beide dragen bij aan de stabiliteit van het land.