Gemeente Den Haag

februari 2005
Nieuwe zoekactie voor hoogspanningsstation Wateringse Veld (15 februari)

B&W van de gemeente Den Haag verzoekt de gemeente Westland een uiterste poging te doen voor het vinden van een alternatieve locatie voor het geplande hoogspanningsstation nabij de Haagse woonwijk Wateringse Veld. De gemeente Westland heeft hier in eerste instantie positief op gereageerd tijdens een bestuurlijk overleg. Het Haagse college heeft begrip voor de zorgen van bewoners van Wateringse Veld. Met name de aard en de omvang van het hoogspanningsstation heeft voor veel onrust gezorgd. De gemeente Westland neemt nu het initiatief bij het zoeken van een alternatieve locatie. Hiermee wordt nadrukkelijk gehoor gegeven aan de signalen die de direct omwonenden hebben afgegeven.

Op de informatiebijeenkomst van 18 januari jl. is bekend gemaakt dat stroomtransporteur Tennet aan de zuidgrens van de Haagse woonwijk Wateringse Veld een 4 HA groot hoogspanningsstation wil bouwen. Marnix Norder, wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen: "Het terrein ligt wel in de gemeente Westland maar het zijn vooral de Haagse bewoners die met de negatieve gevolgen worden geconfronteerd. Het college snapt heel goed dat ze zich zorgen maken hierover".
Het terrein ligt op Westlands grondgebied en is economisch eigendom van Tennet. Het bestemmingsplan staat een nutsvoorziening toe maar aard en omvang waren lang onduidelijk. In het afgelopen jaar is met name gekeken naar een alternatieve locatie die direct beschikbaar moest zijn. De gemeente Den Haag verzoekt Westland nu opnieuw te zoeken naar een geschikte locatie voor het hoogspanningsstation. Wethouder Marnix Norder: "We hebben ook gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is het station te splitsen in twee kleinere complexen. Daarnaast willen we graag dat de gemeente Westland een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelt om de mogelijke invloeden van het hoogspanningsstation op de woonomgeving in kaart te brengen. Het is dan met name van belang te weten wat de effecten op gezondheid en veiligheid zijn".
De gemeente Den Haag is zich ervan bewust dat de toename van electriciteitsverbruik een aanpassing van het hoogspanningsnet vereist. De beide colleges vinden evenwel dat er een uiterste inspanning moet worden gedaan voor het vinden van een alternatieve locatie. Daar wordt nu tijd voor ingeruimd. Het college van B&W Den Haag is verheugd dat ook het college van de gemeente Westland de noodzaak van de zoekactie onderschrijft en hierbij initiatiefnemer is.