Provincie Limburg

Voorstel voor nieuw provinciaal beleidskader Stedelijke Vernieuwing Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor het provinciaal

beleidskader Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV2) met terugwerkende kracht per 1 januari 2005 vast te stellen. Zij stellen tevens voor de gemeente Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Roermond, Venray, Weert en Sittard-Geleen aan te wijzen als programmagemeente.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het nieuwe provinciaal beleidskader Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV-2). Zij stellen PS voor dit kader vast te stellen met terugwerkende kracht per
1 januari 2005, onder het voorbehoud dat het Rijk de benodigde middelen beschikbaar stelt. Bedoeling van dit provinciaal beleidskader is dat het gemeenten stimuleert concrete uitwerking te geven aan het rijksbeleid inzake stedelijke vernieuwing, maar dan toegespitst op de lokale maat en situatie. Limburgse gemeenten kunnen een beroep doen op deze subsidie en zodoende de leefbaarheid van bestaande delen van een buurt of kern te verbeteren. Het ISV-2 speelt dus in op de kwaliteit van het wonen, de woonomgeving, sociaal, maatschappelijke voorzieningen en zorgvuldig ruimtegebruik.
GS stellen tevens voor de gemeenten Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Roermond, Weert en Venray aan te wijzen als programmagemeente omdat deze een grotere stedelijke vernieuwingsopgave hebben. Dit betekent dat deze gemeenten een programma moeten schrijven op basis waarvan zij voor een subsidie in aanmerking kunnen komen. De kleinere gemeenten zijn aangewezen als projectgemeente. Zij kunnen op projectbasis voor een subsidie in aanmerking komen. De gemeenten Heerlen, Maastricht en Venlo, die vallen onder het grotestedenbeleid, krijgen rechtstreeks een budget van VROM. Deze gemeenten schrijven in het kader hiervan een programma. Omdat de gemeente Sittard-Geleen nog niet beschikt over een programma voor het grotestedenbeleid (zij zijn recent aan de landelijke lijst GSB-gemeenten toegevoegd) hebben GS deze gemeente ook voorlopig aangewezen als programmagemeente tot de taken en bevoegdheden kunnen worden overgedragen aan VROM.

Op 11 maart aanstaande vindt besluitvorming in Provinciale Staten plaats. Bij vaststelling van dit nieuwe provinciaal beleidskader wordt het beleidskader stedelijke vernieuwing Provincie Limburg, dat door PS op 17 december 1999 is vastgesteld, ingetrokken.

16-2-2005 09:45

terug

leeg