Provincie Limburg

Ruim 22 miljoen subsidie voor Bureau Jeugdzorg Wet op de jeugdzorg leidt tot nieuwe bevoegdheden voor Provincie

Gedeputeerde Staten hebben een subsidie toegekend van 22.088.244,- aan Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg. Naast taken op het terrein van jeugdbescherming en jeugdreclassering draagt Bureau Jeugdzorg zorg voor de signalering van problemen bij kinderen en jongeren, voor het beoordelen van de vraag of zij geïndiceerde jeugdzorg moeten krijgen en voor de uitvoering van de kindertelefoon. Daarnaast krijgt Bureau Jeugdzorg 220.000,- om het project ' Persoonsvolgend budget in de jeugdzorg' te kunnen uitvoeren.

De nieuwe Wet op de jeugdzorg, die per 1 januari in werking is gestreden, regelt de hulp aan minderjarigen en hun ouders. De bevoegdheden zijn gedecentraliseerd naar de provincies. Dit geldt voor de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, jeugdreclassering en kindertelefoon. Verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs heeft aangegeven dat zij Bureau Jeugdzorg daadwerkelijk wil afrekenen op behaalde resultaten. Per kwartaal gaan wij toetsen of de doelen uit het provinciaal uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2005 worden gehaald. Wij spreken iedereen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Wij doen dit ook al bij de specifieke instellingen voor jeugdhulpverlening. Onderzoek van de inspectie voor Jeugdzorg heeft bijvoorbeeld recent uitgewezen dat een aantal instellingen hun hulpverleningsplannen onvoldoende op orde heeft. Wij hebben de directies hierop aangesproken en het voornemen uitgesproken om bij geconstateerde gebreken over te gaan tot korting op subsidies.

Bureau Jeugdzorg Limburg krijgt incidenteel een subsidie van 220.000,- voor de uitvoering van het experiment Persoonsvolgend budget en de financiering van de persoonsvolgende budgetten. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een nadrukkelijke wens van Provinciale Staten. Gedeputeerde Wolfs: Hiermee kunnen in totaal vijftig kinderen, jongeren en hun ouders met een persoonsvolgend budget worden geholpen. De jongeren en hun ouders krijgen een nadrukkelijke stem in de keuze van de in te zetten zorg en door wie die geleverd wordt. Echter, het daarvoor bestemde geld blijft onder beheer van Bureau Jeugdzorg. Het experiment loopt tot eind 2006.

Bureau Jeugdzorg valt onder de Wet op de jeugdzorg en daarmee onder de plannings- en financieringsverantwoordelijkheid van de provincies. Jaarlijks maken tussen de 13.000 en 15.000 Limburgse kinderen en jongeren gebruik van de Limburgse jeugdzorg en doen 30.000 kinderen een beroep op de Kindertelefoon. In 2004 hebben zich ongeveer 5.200 kinderen, jongeren en hun ouders gemeld bij Bureau Jeugdzorg Limburg.

16-2-2005 09:45

terug

leeg