Ingezonden persbericht


Postbank BeleggersBarometer stijgt bijna tien procent

2005 start met duidelijk toegenomen beleggersvertrouwen

Amsterdam, 16 februari 2005 De Postbank BeleggersBarometer is het nieuwe jaar voortvarend begonnen. De graadmeter kwam in januari uit op 128 punten, 11 punten hoger dan in december. Particuliere beleggers zien de komende maanden met meer vertrouwen tegemoet dan vorige maand. De meeste beleggers raadplegen nog steeds dagbladen voor beleggingsinformatie, ondanks de sterke groei van internet. Om de waarde van eigen beleggingen en actuele koersen te volgen vormt internet wel een serieus alternatief.

Uit de januari-enquête blijkt dat maar 9 procent van de particuliere beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende maanden zal verslechteren. Dit is een duidelijke daling ten opzichte van december (was 17 procent). De verbetering van het economisch klimaat leidt volgens bijna de helft van de beleggers (48 procent) tot een stijging van de AEX-index. Tegen de achtergrond daarvan denken deze beleggers ook dat hun eigen financiële situatie en de waarde van hun beleggingen zal stijgen. Particuliere beleggers houden wel nog een slag om de arm ten aanzien van de omvang van de groei. Voor april voorzien zij een stand van de AEX van 358 punten, een bescheiden toename van 1,1 procent ten opzichte van de meetperiode januari. Inmiddels heeft de markt hier al een voorschot op genomen, gezien de huidige stand van de AEX.

Het optimisme komt niet uit de lucht vallen. Particuliere beleggers zijn tevreden over de ontwikkelingen in de afgelopen drie maanden. Bijna de helft van de beleggers zag de economische situatie verbeteren (46 procent tegen 37 procent in december) en dat geldt bij een vijfde (19 procent) van de beleggers ook voor de eigen financiële situatie (was 13 procent). Ook de waarde van de portefeuilles neemt al enige maanden gestaag toe.

Beleggen wint weer aan populariteit
Ondanks de positieve verwachtingen kiezen de meeste beleggers er nog steeds voor om het extra geld dat ze overhouden op een spaarrekening te zetten. Maar hier is een verandering gaande; beleggen wint langzaam weer aan populariteit en ook de aversie tegen beleggen in de meer risicovolle sectoren neemt iets af. Van de beleggers die geld over hebben, gaat 59 procent alleen sparen (was 69 procent), 10 procent uitsluitend beleggen (was 6 procent) en 18 procent een deel beleggen (was 15 procent).

Krant vaker geraadpleegd dan internet

Het beeld van de belegger die koortsachtig op zoek is naar actuele informatie blijkt slechts ten dele juist. De helft van de particuliere beleggers volgt zeer regelmatig (dagelijks of wekelijks) de koersen van hun eigen beleggingen en algemeen beleggingsnieuws. Opvallend is dat beleggers algemene koersinformatie van effecten nog frequenter volgen. Daarnaast is er ook een groep (circa een vijfde van de beleggers) die het nieuws over beleggingen nauwelijks (jaarlijks) volgt. De krant is ondanks de opmars van internet nog altijd favoriet voor het raadplegen van algemene koersinformatie en de waarde van eigen beleggingen. Maar internet volgt op de voet en ook televisieprogramma s en Teletekst zijn populair. Beleggingsbladen en informatie van banken zijn daarnaast ook belangrijk bij het vergaren van algemene beleggingsinformatie.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.