Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

16 februari 2005

Nr. 05/022

Uitzendbranche helpt 1.000 (ex-)WAO`ers aan het werk

De uitzendbranche wil de komende twee jaar samen met Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) 1.000 (ex-)arbeidsongeschikte uitzendkrachten weer aan het werk helpen. Het gaat om mensen die na een herkeuring weer (gedeeltelijk) aan de slag kunnen. Ook arbeidsongeschikte uitzendkrachten die geen herkeuring hebben ondergaan kunnen zich, als ze dat zelf willen, melden voor bemiddeling naar een baan.

Dat staat in het arboplusconvenant voor de uitzendbranche dat is gesloten tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV, ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie. In totaal wordt 3,6 miljoen euro in het convenant geïnvesteerd. De helft betalen de sociale partners; de andere helft draagt het ministerie bij. Het convenant loopt tot 1 januari 2007. Het convenant sluit aan bij het eerder gesloten convenant in de branche om ziekteverzuim en de instroom in de WAO van uitzendkrachten terug te dringen.

De partijen verwachten dat de komende tijd ongeveer 4000 uitzendkrachten die nu in de WAO zitten, na een herkeuring weer (gedeeltelijk) aan de slag kunnen. Uitzendbureaus willen al deze mensen en WAO ers die zichzelf melden, uitnodigen voor een gesprek om te kijken wat hun mogelijkheden zijn. Vervolgens proberen de uitzendbureaus hen samen met UVW zo goed mogelijk aan de slag te helpen.

Als het convenant leidt tot een succesvolle aanpak, kunnen uitzendbureaus in de toekomst misschien ook bemiddelen voor (ex-)WAO ers uit andere sectoren.


---

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV, ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie