Inspectie voor de Gezondheidszorg


[s?Laatste persbericht.PUBLICATIES.->Persbericht 2005-02-16 Verpleeghuizen onjuiste berichtgeving AD]

Woensdag 16 februari 2005

IGZ: BERICHTGEVING HEDENOCHTEND OVER VERPLEEGHUIZEN ONJUIST

De berichtgeving dat een op de zes verpleeghuizen niet voldoet aan de minimale kwaliteitseisen is onjuist. In de berichtgeving wordt gesproken over een schriftelijk onderzoek bij alle 630 verpleeghuizen en verzorgingshuizen met een verpleegunit. Ongeveer 95 verpleeginstellingen vallen in de "risicogroep". Hieruit wordt de onjuiste conclusie getrokken dat in een op de zes verpleeghuizen wantoestanden zijn, omdat men niet voldoet aan de minimale kwaliteitseisen.

De conclusie moet echter zijn dat ongeveer 95 verpleeginstellingen mogelijk een risico hebben geen verantwoorde zorg te leveren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat deze instellingen bezoeken om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van onverantwoorde zorg. Dit betekent dus niet dat nu al vaststaat dat deze instellingen geen goede zorg leveren. Deze uitkomsten zijn slechts een indicatie voor de inspectie om daar langs te gaan waar eventueel risico"s zijn.

Deze werkwijze maakt deel uit van de nieuwe inspectiebrede risicogestuurde methode in drie fasen: gelaagd en gefaseerd toezicht. In de eerste fase maakt de inspectie een risico-inschatting op basis van formulieren die door de instellingen zijn ingevuld. In de tweede fase vindt een inspectiebezoek plaats bij de instellingen met een kans op een verhoogd risico. Als uit de tweede fase blijkt dat de zorg kwalitatief onvoldoende is, gaat de inspectie over op repressief toezicht. Het toezicht wordt in deze derde fase verscherpt en er worden maatregelen getroffen.