Gemeente Dongen


Mogelijk invoering snel dataverkeer industrieterreinen 16-02-2005 00:00
Onderzoek naar glasvezelnetwerk Tichelrijt
Op dit moment wordt er onderzocht of er bij de ondernemers op het bedrijventerrein Tichelrijt interesse bestaat voor de mogelijke aanleg van een glasvezelnetwerk. De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BWZ) heeft gemeenten en bedrijvenverenigingen met deze vraag benaderd. De provincie Noord-Brabant en de Kamer van Koophandel Midden-Brabant ondersteunen dit initiatief van de BZW, omdat door de aanleg van een innovatief en toekomstvast breedbandnetwerk de concurrentiekracht van bedrijventerreinen wordt versterkt.

De Vereniging Industrieel Contact Dongen (VICD) heeft enthousiast gereageerd op een mogelijke invoering van een glasvezelnetwerk. Een glasvezelnetwerk biedt veel voordelen. Zo gaat het om een open netwerk, hetgeen betekent dat ondernemers hun eigen dienstenprovider kunnen kiezen. Daarnaast kunnen de ondernemers over supersnel internet beschikken en kunnen zij grote bestanden met veel data makkelijk versturen. Ook is het mogelijk om bedrijfsnetwerken met elkaar te koppelen. Het is zelfs mogelijk om zonder kosten te telefoneren. Tenslotte kan het glasvezelnetwerk gebruikt worden voor beveiliging van panden en het bedrijventerrein met behulp van cameras op afstand.

Deelname
Om het project te kunnen realiseren, moet circa 50% van de bedrijven deelnemen aan het project. Het adviesbureau JenSa, dat het project onder de naam Fastfiber promoot in Nederland, peilt momenteel de interesse in de gemeente Dongen. Om het project te laten slagen is vraagbundeling van groot belang. Het is dan duidelijk hoeveel deelnemers meedoen en wat hun wensen zijn. Bovendien worden de kosten voor aanleg over meerdere bedrijven uitgesmeerd en wordt de onderhandelingspositie ten opzichte aanbieders van netwerken en diensten sterker. Halverwege dit jaar worden de resultaten van de interesse-inventarisatie verwacht. Bij voldoende deelname wordt het glasvezelnetwerk gerealiseerd.