Gemeente Dongen


Breng uw stem uit en maak kans op een cd-bon ter waarde van 15,- 16-02-2005 00:00
Wordt Dongen de Schoonste Gemeente van Nederland? De Stichting Nederland Schoon, die onder het motto met hetzelfde gemak gooi je t in de afvalbak verschillende initiatieven ontplooit om het zwerfafvalprobleem aan te pakken, organiseert dit jaar de wedstrijd Schoonste Gemeente van Nederland. De deelnemende gemeenten worden uitgedaagd om te laten zien hoe hun burgers, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de publieke ruimte schoon te maken en schoon te houden. Ook de gemeente Dongen heeft de handschoen opgenomen en zich ingeschreven voor deze wedstrijd.

De gemeente Dongen organiseert regelmatig zwerfvuilacties. Eén hiervan is het zakgeldproject waarbij jongeren tegen betaling zwerfvuil opruimen. Een ander voorbeeld is de vuurwerkcampagne. Daarnaast heeft Dongen een veegwagen in eigen beheer die één keer per week de hoofdroutes veegt. Op de overige routes wordt één keer in de twee of drie weken geveegd.

Breng uw stem uit en maak kans op een cd-bon ter waarde van 15,- Vanaf 21 februari kunt u als inwoner van de gemeente Dongen uw stem uitbrengen door aan de hand van fotos aan te geven hoe schoon uw buurt is. Deze fotos staan op www.schoonstegemeente.nl. Het is de bedoeling dat u aangeeft welke foto het meest overeenkomt met de situatie in uw buurt als het gaat om zwerfafval. Mocht u thuis geen toegang hebben tot internet, dan kunt u bij het gemeentehuis of bij de bibliotheek een stemformulier op papier krijgen en deze sturen naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon. U kunt ook telefonisch een formulier aanvragen bij de Centrale balie (tel: 0162-38 32 00). Het formulier krijgt u dan thuisgestuurd. Door uw stem uit te brengen maakt u kans op een van de 50 CD-bonnen ter waarde van 15,-.

De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die door de gemeente getroffen zijn om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke 9 gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het er om, welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een TV-serie gemaakt, waarbij per aflevering één van de gemeenten centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de Schoonste Gemeente van Nederland 2005 mag noemen.