Gemeente Hengelo

Project De Veilige School geslaagd

Hengelose scholen investeren in veiligheid

Zes Hengelose scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs hebben met succes een impuls gegeven aan het protocol De Veilige School. Dankzij subsidie van de provincie en gemeente Hengelo is er meer bekendheid gegeven aan de gemaakte afspraken en zijn er concrete acties ondernomen. De resultaten zijn opgenomen in een evaluatienotitie. Binnen het project hebben alle scholen voor het voortgezet onderwijs en het ROC per scholengemeenschap een bedrag van 2.000,- besteed aan het verbeteren van de sociale veiligheid op en rond de school. Het resterende bedrag van 4.000,- is gebruikt voor het ontwikkelen en drukken van informatieflyers, posters en extra exemplaren van het protocol De Veilige School. Dit promotiemateriaal is verspreid onder de leerlingen en het onderwijspersoneel.

De Hengelose scholen voor Voortgezet (Speciaal) Onderwijs, het ROC Oost Nederland, de politie en de gemeente hebben in 2002 het protocol De Veilige School ondertekend. In het protocol staan afspraken ter bestrijding van overlast, crimineel gedrag en ongewenste (sociale) omgangsvormen. Vervolgens stelden provincie en gemeente Hengelo subsidie beschikbaar, die de scholen zelf konden besteden aan het bevorderen van de veiligheid.

Wat is gerealiseerd?

De Arcade, orthopedagogisch-didactisch centrum aan de Sportlaan Driene, heeft voor haar leerlingen een Respectprotocol en een leefregelboek samengesteld. Daarnaast heeft het voltallige docententeam een cursus omgaan met moeilijke groepen in de veilige school gevolgd.

ROC Oost-Nederland ontwikkelde een serie lessen over gedragsregels, gericht op de sociale omgang in het klaslokaal.

t Genseler, school voor praktijkonderwijs aan de Jasmijnstraat, organiseerde een studiedag. Daarnaast was er een lessencyclus over (sociale) veiligheid en heeft Bureau Halt gastlessen verzorgd. Komend schooljaar wordt er voorlichting over loverboys gegeven.

Bij ZMOK-school Onder de Kap is een intercomverbinding gemaakt tussen het gymlokaal en de administratie. Gymleerkrachten kunnen in voorkomende gevallen assistentie inroepen.

De Grundel heeft een aantal voorzieningen in het overblijfruimte het Atrium aangebracht om meer rust en veiligheid te creëren.

Twickel heeft een nieuwe rookplek gemaakt bij de achteringang. Leerlingen en docenten kunnen nu weer onbelemmerd de hoofdingang bereiken, hetgeen de sfeer ten goede is gekomen.

OSG heeft de bestaande schoolvragenlijst aangepast en hiervoor moderne software aangeschaft.

Tenslotte heeft bureau Halt aan alle leerlingen van de onderbouw van de genoemde scholen voorlichting gegeven over veel voorkomende criminaliteit en groepsdruk. Hiermee zijn in het vorige schooljaar zon 4.000 leerlingen bereikt.