Veilig Amsterdam


Arrondissementsparket Amsterdam - Geen vervolging na schietincident Frederiksplein
16/02/2005 - De officier van justitie heeft besloten geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de zeven politieambtenaren die op 8 augustus 2004 gericht een man hebben neergeschoten op het Frederiksplein, ten gevolge waarvan het slachtoffer is overleden.

Direct na het schietincident is door de Rijksrecherche onder leiding van de officier van justitie een onderzoek gestart. Naast onder andere getuigenverhoren heeft hiertoe ook nog een reconstructie plaatsgevonden op 27 oktober 2004. Dit onderzoek is 8 december jl. afgerond. Zoals gebruikelijk bij dergelijke schietincidenten is een voorlopig oordeel voorgelegd aan een landelijke commissie voor collegiaal advies. Dit advies is 20 januari jl. ontvangen.

Uit het onderzoek is gebleken dat het slachtoffer over een op een vuurwapen gelijkend voorwerp (gaspistool) voorhanden had ten tijde van het begin van het schiet incident.Hetslachtofferheeftééndanwel meerdere malen op betrokken politieambtenaren en omstanders geschoten. Daarnaast kon het rennen van het slachtoffer over het plein opgevat worden als een poging om zich aan zijn aanhouding te onttrekken, terwijl te verwachten viel dat, bij ontsnapping, zijn toekomstige handelingen ernstig gevaar zouden gaan opleveren voor burgers en agenten.

Teneinde het slachtoffer aan te houden en het gebruik van een vuurwapen te beëindigen hebben de politieambtenaren geweld moeten gebruiken. Gelet op de voorhanden informatie en de situatie ter plaatse hebben de politieambtenaren hierbij de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit niet overschreden. Hiermee valt het handelen van de politieambtenaren binnen de grenzen van de politiewet 1993 en de Ambtsinstructie.

Derhalve zal er geen vervolging ingesteld worden.