Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland - Bureau Ganzenhoef lost meerdere zaken op
14/02/2005 - De wijkteamrecherche van bureau Ganzenhoef lijkt met de aanhouding van 10 verdachten en de inbeslagneming van 7 wapens verschillende schietincidenten te hebben opgelost. Deze vonden plaats op 3, 8,17 november en 30 december 2004 in de omgeving van winkelcentrum Ganzenpoort in Amsterdam-Zuidoost. Hierbij vielen twee gewonden.

Schietincident 8 november 2004
Op 8 november 2004 ontaardde een ruzie in het winkelcentrum in een schietincident waarbij diverse keren gericht op een man werd geschoten. Het technische en tactische onderzoek dat hierop werd ingesteld leidde de rechercheurs naar de mogelijke schutter, zijn mededader en de eigenaar van het wapen. Ook het wapen waarmee zou zijn geschoten werd aangetroffen. Twee verdachten, ( 23 en 18 jaar oud) zijn inmiddels voorgeleid voor de officier van justitie. De derde verdachte werd na verhoor heengezonden. Hij blijft echter verdachte in de zaak.

Schietpartijen 3 en 17 november 2004
Op donderdag drie november 2004 kwamen twee jongemannen aan bureau Ganzenhoef met de melding dat er ter hoogte van de flat Gravestein op hen was geschoten. Niemand raakte gewond omdat een van de vuurwapens weigerde. De auto van de slachtoffers werd wel verschillende malen door kogels getroffen. De daders konden ontkomen. De recherche startte een uitgebreid onderzoek.

Op woensdag 17 november 2004 vond er een schietincident plaats bij Groeneveen. Hierbij raakte een 22-jarige man lichtgewond. Hij werd in zijn hand geschoten. Uit het tactische onderzoek wat hierop volgde bleek al snel dat deze zaak te maken had met de schietpartij op 3 november. Een van de slachtoffers van het misdrijf op drie november bleek als verdachte naar voren te komen van het incident op 17 november. De gebeurtenissen zouden zich hebben afgespeeld in het criminele milieu. Vijf verdachten werden gearresteerd. Vier van hen zijn inmiddels voor de rechter-commissaris geleid. Een van de arrestanten werd na verhoor heengezonden. Het onderzoek leverde naast drie geladen vuurwapens en een niet van echt te onderscheiden nepmitrailleur, ook nog een kilo cocaïne op.

Schietpartij Bijlmerdreef lijkt opgelost
Een 29-jarige Amsterdammer raakte op 30 december 2004 zwaargewond toen een uit de hand gelopen ruzie over te betalen verkeersboetes uitliep op een schietpartij. Op 3 februari 2005 werden in Almere twee 25-jarige mannen gearresteerd. Uitgebreid onderzoek wees uit dat ze betrokken waren bij het misdrijf. Tijdens het onderzoek werden een vuurwapen, munitie, een stroomstootwapen en verdovende middelen aangetroffen. Inmiddels zijn de verdachten voor de rechter-commissaris geleid.