Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 februari 2005


Dwing VS met handelsmaatregelen in het klimaatverdrag


Sociaal-democratische parlementsleden uit 8 Europese landen roepen de EU op om handelsmaatregelen in te zetten tegen de VS. Volgens de parlementsleden, die hun oproep in diverse Europese kranten hebben geplaatst, is dit noodzakelijk zolang de VS weigeren om het Kyoto Protocol te ratificeren. De gezamenlijke oproep is een initiatief van Tweede-Kamerlid Diederik Samsom: "Handelsmaatregelen zijn een paardenmiddel, maar de urgentie van het klimaatprobleem rechtvaardigt de inzet ervan." Omdat zoiets alleen in Europees verband zin heeft, en de Europese Commissie niet tot handelsmaatregelen over wil gaan, benaderde Samsom zijn collega's in andere landen om zo via de regeringen de gewenste actie te bereiken.


De handelsmaatregelen zijn WTO-proof zo toont recent onderzoek aan. Wanneer bedrijven in de VS oneerlijk voordeel ondervinden doordat zij geen klimaatbeleid opgelegd krijgen én wanneer de EU dit allereerst via onderhandelingen heeft geprobeerd op te lossen, dan staat de WTO maatregelen toe. Aan beide voorwaarden is voldaan en dus pleiten de parlementsleden, van wie er vijf een regeringspartij vertegenwoordigen, voor bijvoorbeeld invoerheffingen op staal, cement, landbouwproducten en chemicaliën.


Het Kyoto Protocol treedt woensdag 16 februari in werking. Hiermee wordt een eerste stap gezet in de strijd tegen catastrofale klimaatverandering. Het is echter iedereen duidelijk dat de noodzakelijke verdergaande maatregelen tot mislukken gedoemd zijn zonder 's werelds grootste vervuiler, de VS. De strategie van Europa om met compromissen de VS te paaien heeft niet gewerkt. Tot nu toe heeft Europa niet verder durven gaan en lijkt ze te hopen dat Amerika zich ooit vanzelf aansluit. Er is echter al teveel tijd verloren. Begin deze maand luidden wetenschappers; industriëlen en politici in een rapport de noodklok: in tien jaar heeft de concentratie broeikasgas gevaarlijke niveaus bereikt. De Europese parlementsleden die vandaag hun oproep plaatsen vinden dat niet langer lijdzaam gewacht kan worden tot de VS eventueel tot inkeer komt en zullen bij hun regering aandringen op straffe handelsmaatregelen.