Gemeente Boxmeer



Beleidsregels uitvoering Wet werk en bijstand

In de Wet werk en bijstand (WWB) zijn een groot aantal zogenaamde kan-bepalingen opgenomen. Dat wil zeggen dat de gemeente in deze situaties zelf regels kan opstellen voor de uitvoering. Ook de gemeente Boxmeer heeft een aantal van deze regels vastgesteld die op 1 maart ingevoerd worden.

De raad heeft op 18 november 2004 een aantal WWB-verordeningen vastgesteld: Toeslagen- en verlagingen, Reïntegratie, Afstemming en Handhaving. Ook in deze verordeningen zijn mogelijkheden opgenomen die het College van burgemeester en wethouders in staat stelt om nadere regels voor de uitvoering vast te stellen. Daarnaast zijn onder het regime van de Algemene bijstandswet (Abw) regels over de uitvoering vastgesteld die aangepast moeten worden aan de WWB en zodoende opnieuw moeten worden vastgesteld.

Dit heeft er toe geleid dat er een aantal beleidsregels met betrekking tot de dagelijkse uitvoeringspraktijk bij elkaar is gebracht in de notitie "Beleidsregels uitvoering Wet werk en bijstand". Deze notitie is in de vergadering van de Adviescommissie sociale zaken van 24 januari jl. behandeld. De Adviescommissie heeft een positief advies uitgebracht over genoemde notitie. Op 1 februari 2005 heeft het College van burgemeester en wethouders de notitie "Beleidsregels uitvoering Wet werk en bijstand" vastgesteld. Vanaf 1 maart a.s. wordt door de afdeling Sociale Zaken volgens de nieuw vastgestelde uitvoeringsregels gewerkt. Op deze manier hebben de ambtenaren een eenduidige manier van werken wat de rechtsgelijkheid bevordert.

Inzage
De notitie "Beleidsregels uitvoering Wet werk en bijstand" kan gedurende de openstellingstijden worden ingezien in kamer C37 (intake Sociale Zaken van het gemeentehuis). Daarnaast kan de notitie worden geraadpleegd op de website van de gemeente Boxmeer.