Gemeente Den Haag

februari 2005
Gemeente Den Haag stelt integriteitstoets vast (15 februari)

De gemeente Den Haag gaat vanaf 1 mei 2005 een integriteitstoets toepassen bij openbare aanbestedingen op het terrein van Bouw, ICT en Milieu. De integriteitstoets is verplicht bij aanbestedingen vanaf 200.000. Gegadigden die meedingen in een aanbestedingsprocedure op het terrein van Bouw, ICT en Milieu, zullen voortaan een door de gemeente ontwikkeld standaard vragenformulier moeten invullen.

Bij twijfel over de persoon van de gegadigde en/of diens onderaannemer(s), over de ondernemingstructuur of de financieringstructuur, is de aanbestedende gemeentelijke dienst verplicht advies te vragen aan het Landelijk Bureau Bibob omtrent de integriteit van de gegadigde. Met inachtneming van dit advies neemt de aanbestedende dienst vervolgens een beslissing aan wie de opdracht wordt verleend.

Verder heeft de gemeente besloten dat elke gegadigde - om voor een opdracht in aanmerking te kunnen komen - moet beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor rechtspersonen (rp) of natuurlijke personen (np).

Met de verplichting om een integriteitstoets uit te voeren bij aanbestedingen op het terrein van Bouw, ICT en Milieu zetten burgemeester en wethouders van Den Haag een volgende stap op de weg van de eerder besloten gefaseerde invoering van de Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB).

Sinds 1 augustus 2003 past de gemeente de wet BIBOB toe ten aanzien van vergunningen op het terrein van recreatie- en seksinrichtingen en speelautomatenhallen. Bij elke aanvraag wordt getoetst of de gemeente met het afgeven van de vergunning ongewild criminele activiteiten mogelijk maakt. Indien het antwoord positief is, kan de gevraagde vergunning worden geweigerd. Om dezelfde reden kan een reeds verstrekte vergunning alsnog worden ingetrokken. Inmiddels heeft Den Haag al ruime ervaring opgedaan met de toepassing van deze wet op eerder genoemd terrein en al verschillende vergunningen geweigerd en/of ingetrokken.