Gemeente Capelle a/d IJssel

Minder regels, meer keuzevrijheid

De woonruimteverdelingsovereenkomst is ondertekend.

Foto: Wim Vleghaar

Regionale Overeenkomst Woonruimteverdeling ondertekend

Op 9 februari 2005 vond op het Capelse gemeentehuis de ondertekening plaats van de Overeenkomst Woonruimteverdeling stadsregio Rotterdam 2005. De overeenkomst bevat nieuwe afspraken over de verdeling van de huurwoningen van de corporaties in de regiogemeenten. De overeenkomst is ondertekend door vertegenwoordigers van de stadsregio Rotterdam, de regiogemeenten, de woningcorporaties uit deze gemeenten en de Maaskoepel.

Minder regels
Voor de toewijzing van de huurwoningen gelden sinds 1 januari van dit jaar minder regels dan voorheen. Zo worden voor een groot deel van de vrijkomende woningen geen eisen meer gesteld aan inkomen of huishoudensgrootte. Dit maakt het woningzoekenden gemakkelijker om in de hele stadsregio te zoeken naar een beschikbare woning. Het nieuwe systeem moet bovendien de kansen voor de starters op de woningmarkt vergroten. In plaats van woonduur bepaalt de inschrijfduur wie een woning krijgt toegewezen. In Capelle aan den IJssel was vorig jaar al een succesvolle proef uitgevoerd met deze manier van woningtoewijzing.

Lokaal maatwerk
De woningmarkt is niet in de hele stadsregio hetzelfde. Corporaties hebben de mogelijkheid om met de gemeente afspraken op maat te maken voor een deel van de woningen. In Capelle aan den IJssel gaat het om ongeveer 125 woningen. De gemeente en Com·wonen hebben hier eind vorig jaar nadere afspraken over gemaakt. In onze gemeente wordt het lokaal maatwerk onder andere gebruikt om de slaagkansen van de Capelse starters te verbeteren. Daarnaast wordt ongeveer 40% van de vrije ruimte gebruikt om de toewijzing van vrijkomende woningen in De Hoeken beter te kunnen sturen ter verbetering van de leefbaarheid. HoofdDocument Digitaal loket