Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle heeft Amnestyplein

Burgemeester J.J. van Doorne en wethouder T. Keuzekamp bevestigen het straatnaambordje.

Foto: Peter Molkenboer

Op 11 februari 2005 is de naam Amnestyplein officieel in gebruik genomen. Burgemeester Joke van Doorne en wethouder Beheer Tineke Keuzenkamp van de gemeente Capelle aan den IJssel hebben gezamenlijk het straatnaambordje bevestigd. Het Amnestyplein ligt naast het gemeentehuis aan de Rivierweg, aan de andere zijde van de metrobaan. Op dit plein staat het kunstwerk Amnesty International van kunstenaar Petri Voet uit 1994. Tot nu toe had het plein geen naam. Door het plein de naam Amnestyplein te geven wil de gemeente het werk van Amnesty International in herinnering brengen en houden.

Voordat het straatnaambordje werd bevestigd, werd het werk van Amnesty International door een aantal personen onder de aandacht gebracht van de aanwezigen.

Mevrouw H. Ergün sprak namens de gemeenteraadsfractie Groen Links, initiatiefnemer voor het Amnestyplein.

Mevrouw E. Abma sprak namens Amnesty International, afdeling Capelle aan den IJssel.

Mevrouw V. Lambracht sprak namens de landelijke organisatie van Amnesty International over de campagne Stop geweld tegen vrouwen.

Na afloop verzamelde Amnesty International handtekeningen voor de campagne Stop geweld tegen vrouwen. Daarnaast was er glühwein en warme chocolademelk voor de aanwezigen.

Met het gezamenlijk ophangen van het straatnaambord steunden de twee vrouwelijke leden van het college van burgemeester en wethouders hun steun aan de actie: Stop geweld tegen vrouwen van Amnesty International. Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen de rechten kan genieten zoals die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere mensenrechtendocumenten. De opening van het plein vond plaats aan de vooravond van de nationale collecte voor Amnesty International, die dit jaar plaatsvindt van 20 tot 26 februari.