NCD


Slechts tweederde directeuren zeker van baan

Hoofddorp - Aan het einde van 2005 zit nog slechts 68% van de directeuren in hun huidige functie. Van de directeuren die op zoek zijn naar een nieuwe directeursfunctie, verwacht bijna eenderde dat het langer dan een jaar zal duren voordat men weer een directeursfunctie heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen. Belangrijke redenen voor het ontslag zijn reorganisaties, geschillen over strategie van de onderneming en tegenvallende prestaties. De druk op directeuren is voor iets minder dan de helft van de directeuren die op zoek zijn naar een nieuwe functie, aanleiding om voor een geheel andere functie te kiezen dan die van directeur.

Willem Hollander, voorzitter van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) is geschrokken van de onderzoeksresultaten: 'De uitkomsten van het NCD-onderzoek mogen zonder overdrijving 'dramatisch'worden genoemd. Nederland staat op de vijfde plaats in de Labour Market Security Index van de International Labour Organisation. Dat is mooi, maar de arbeidszekerheid van Nederlandse werknemers geldt dan blijkbaar vooral voor werknemers in de CAO-sfeer. Wanneer je weet dat je voor het einde van het jaar niet meer op je stoel zit, komt dat de kwaliteit van je werk ook niet ten goede en dit veroorzaakt kosten en vertroebelt het ondernemerschap waaraan Nederland nu juist zoveel behoefte heeft. We moeten ons gaan afvragen of de druk op directeuren niet te groot wordt door allerhande repressieve regelgeving en bijvoorbeeld de aanhoudende negatieve beeldvorming. Misschien zijn de verwachtingen die we hebben over het steeds hoger opvoeren van prestatiedruk op de korte termijn, het fungeren als kop van Jut en de ver doorgevoerde persoonlijke aansprakelijkheid wel fnuikend voor de komst van een nieuwe generatie directeuren.' Volgens Hollander zijn er al signalen dat senior managers promotie naar een directiefunctie voorbij laten gaan. 'Het feit dat bijna 20% van de directeuren aangeeft meer tijd aan privé leven te willen besteden, is wellicht symptomatisch. De gemiddelde werkweek bedraagt nu ongeveer 55 uur,' aldus de voorzitter van het NCD.

Het NCD-onderzoek is gehouden onder de leden van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen die werkzaam zijn bij ondernemingen met meer dan 10 werknemers.

Het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) vertegenwoordigt 4500 directeuren en commissarissen uit het Nederlands bedrijfsleven. Het NCD richt zich op belangenbehartiging, kennisontwikkeling, kennisoverdracht en netwerken van, voor en door haar leden.

Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen Transpolis Schiphol Airport
Polaris Avenue 27
2132 JH Hoofddorp
T: 023 554 01 40
F: 023 554 01 45
E: ncd@ncd.nl
I: www.ncd.nl

Noot voor de redactie -