Gemeente Den Haag

februari 2005
Publiekstemming Haagse Heldenprijs 2005 van start (15 februari)

Buurtinterventieteam Morgenstond, Buurtpreventie Project Houtwijk en het Kookproject Haagse Hout zijn genomineerd voor de Haagse Heldenprijs 2005. Een onafhankelijke jury koos uit de inzendingen de drie kanshebbers voor de prijs voor het beste idee om de wijkveiligheid te verbeteren. Het Haagse publiek kiest nu de winnaar.

Hagenaars kunnen op twee manieren stemmen op het project van hun keuze: per post of per e-mail. Het project dat de meeste stemmen krijgt, is de winnaar van De Haagse Heldenprijs 2005. De prijs bestaat uit 2500 euro en een oorkonde, de nummers twee en drie ontvangen respectievelijk 1500 en 1000 euro.

Het buurtinterventieteam Morgenstond zorgt in hun blauwe jassen voor een veilig gevoel in en rond winkelcentrum Leyweg. Zij signaleren problemen en spreken mensen aan. In Houtwijk werkt het Buurtpreventie Project aan een leefbare woonomgeving door iedere avond te surveilleren en misstanden te melden. Dankzij het Kookproject kennen jong en oud elkaar weer in Haagse Hout. Twee keer per week koken jongeren uit de wijk en taakgestrafte jongeren een maaltijd voor de ouderen die ze vervolgens gezamenlijk opeten.

De prijs wordt in april uitgereikt door burgemeester Deetman. Het bedrag moet worden besteed aan het vergroten van de veiligheid in de eigen omgeving. De publieksstemming start op 16 februari en sluit op 16 maart 2005.

Instructie stemmen:

- Per e-mail. U surft naar www.denhaag.nl/veilig en volgt daar de steminstructie.

- Per post. U stuurt de bon in die op 16 februari verschijnt in de Stadskrant of u zendt een postkaart. Als u kiest voor een postkaart, schrijft u hierop uw keuze: A (Morgenstond), B (Houtwijk) of C (Kookproject). Ook vermeldt u uw naam en adres op de postkaart. U kunt deze zenden naar: Gemeente Den Haag, directie VEB, Haagse Heldenprijs 2004, Antwoordnummer 1450, 2508 GA Den Haag. Een postzegel is niet nodig.

Veiligheidsplan
Den Haag looft de veiligheidsprijs uit in het kader van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer een. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Het plan 'Een veilig Den Haag' is met samenwerkingspartners in de stad opgesteld en overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig.