Ingezonden persbericht


Persbericht

Bellen over internet riskante bezigheid

"Gevaren en risico's onderschat," zegt beveiligingspecialist Ascure

Nieuwegein, 16 februari 2005 --- Met de spectaculaire opkomst van internettelefonie nemen ook de veiligheidsrisico's spectaculair toe.

Internettelefonie gaat een enorme vlucht nemen, is de verwachting. De European Regulators Group (ERG), een werkgroep van de Europese Commissie, concludeert dat Voice over IP de bestaande marktstructuur grondig gaat veranderen. De Europees commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding, zegt te verwachten dat VoIP een nog grotere invloed op consumenten en bedrijven gaat krijgen dan e-mail.

"En dan te bedenken dat Voice over IP nog maar het begin is," stelt Reding, vast, daarmee aangevend d atIP-gebaseerdenetwerkenendienstendebasisgaanvormenvooreencompleetnieuwaanbodvancommunicatiediensten.Voorlopig,zegtReding,gaanwijdespelersinditmarktsegmentengeenregelsopleggen.Datisdebestemanieromdeconcurrentietebevorderen.

Die mening wordt niet gedeeld door Remco Bakker, directeur van beveiligingsexpert Ascure in Nieuwegein. "Die regelgeving is een dwingende noodzaak," waarschuwt hij, "VoIP-telefonie is gewoon riskant. Ten opzichte van traditionele telefonie is het risico vele malen groter. Bedrijven beseffen meestal niet dat telefonie over internet vatbaar is voor dezelfde virussen en ongewenste berichten als email. En dan heb ik het nog niet over de mogelijkheid tot meeluisteren, afluisteren en gesprekken van mensen zonder de correcte authenticatie"

Overigens benadrukt Bakker dat omvang en soort van de gevaren voor IP-telefonie nog onduidelijk zijn. "We staan aan de voet van een geheel nieuwe vorm van telefonie. Het is nog te vroeg om de risico's nauwkeurig te kwalificeren. Maar dat ze er zijn is zeker. Organisaties moeten zich dat terdege realiseren."

Bakker wijst erop dat in de Verenigde Staten al gevallen bekend zijn van afluisteren, meeluisteren, en automatisch ingesproken SPAM-berichten. "Het is een kwestie van tijd voordat die ongewenste ontwikkeling zich ook elders massaal zal voordoen," voorspelt hij. "In de hele wereld zijn nu nog niet meer dan 5 miljoen VoIP-gebruikers, dus dat is nog geen aantrekkelijk doelwit. Maar als dat aantal gebruikers toeneemt, en niemand twijfelt daaraan, dan kon dat wel eens snel veranderen."

Ascure
Ascure is een onafhankelijke leverancier van diensten op het gebied van informatiebeveiliging. De onderneming is in deze dienstverlening gespecialiseerd en verricht geen andere activiteiten. Ascure verzorgt het gehele spectrum van informatiebeveiliging. Dit betreft niet alleen de implementatie van informatiebeveiligingsoplossingen die ondernemingen bescherming bieden tegen een veelheid aan dreigingen, maar tevens alle niet-technische kwesties, zoals het samenstellen van een bedrijfsspecifieke Corporate Security Policy, de implementatie van een bewustmakingsprogramma over informatiebeveiliging en het uitvoeren van Security Audits. Meer informatie is te vinden op www.ascure.com.