Provincie Overijssel

Motie Nota Ruimte in strijd met verdrag van Kyoto

Zo'n vijftienhonderd hectare nieuw bos wil de provincie Overijssel de komende jaren aanleggen. Met deze ambitie worden niet alleen, door het planten van bomen, natuur- en recreatiegebieden (Ecologische Hoofdstructuur) met elkaar verbonden, ook het klimaat is ermee gediend. Gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied in Overijssel: "Bomen spelen een belangrijke rol in de afbraak van CO2. Nu vandaag het Kyoto -klimaatprotocol in werking treedt, is er nog meer reden om te investeren in nieuwe bossen om zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van het CO2 probleem."

Het zou dan ook een tegenvaller zijn als de motie van CDA, VVD en LPF wordt aangenomen die een streep zet door de aanleg van nieuwe bossen binnen de zogenaamde robuuste verbindingen. Aanstaande maandag behandelt de vaste kamercommissie van VROM de Nota Ruimte en zal duidelijk worden of deze motie gehandhaafd blijft. Enkele dagen daarna stemt de Tweede Kamer over de motie. "Ik heb mijn partijgenoten in Den Haag laten weten dat Overijssel hoopt dat het antwoord van minister Veerman ertoe leidt dat de motie wordt ingetrokken", aldus Piet Jansen.

Met de robuuste verbindingen uit de Nota Ruimte worden de onderdelen van de Ecologische Hoofdstructuur met elkaar verbonden. Hierbinnen is naast bosaanleg ook volop ruimte voor agrarisch en particulier natuurbeheer. Overijssel wil deze verbindingen benutten om onder andere de Veluwe en het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug met elkaar te verbinden. Ook de Drentse bos- en heidegebieden en de bosgebieden in Zuid Twente krijgen op deze manier een link met elkaar. Het Rijk heeft geld beschikbaar voor de ontwikkeling van in totaal 27.000 hectare aan robuuste verbindingen. Overijssel krijgt hiervan 4850 hectare wat gelijk staat aan 18 procent van het landelijk beschikbare oppervlakte. Gedeputeerde Staten zijn blij met de ontwikkelingsmogelijkheden die geboden worden in de Nota Ruimte. Zo kan Overijssel een flinke bijdrage leveren aan de vermindering van CO2 en tegelijkertijd de provincie een groener aanzicht geven door de ontwikkeling van meer natuur.

De motie, ingediend bij de behandeling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer in januari, kan mogelijk een streep door de robuuste verbindingen halen. In de motie staat dat als provincies robuuste verbindingen willen aanwijzen dit ten koste moet gaan van de bestaande EHS. "Als die motie wordt aangenomen betekent dit het einde van de robuuste verbindingen", meent Piet Jansen. "Wij kunnen in Overijssel niet flinke delen van de bestaande Ecologische Hoofdstructuur schrappen. Het handhaven van die motie komt de natuur en de CO2 reductie niet ten goede. In Overijssel zitten we dan ook absoluut niet op deze motie te wachten. Wij willen aan de slag met meer bos voor meer recreatie, meer natuur en voor het vertragen van het broeikaseffect."

Op dit moment zijn de mogelijkheden voor bosaanleg erg beperkt. Het ministerie van LNV heeft namelijk de subsidiestroom en regelgeving voor bosaanleg sinds 2004 flink aan banden gelegd. Alleen binnen de Ecologische Hoofdstructuur is er subsidie beschikbaar. Gedeputeerde Piet Jansen: "Binnen de provinciale plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur komt weinig van bosaanleg terecht, omdat hier vooral bloemrijk grasland en heide wordt ontwikkeld. Juist de nieuw te ontwikkelen robuuste verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuren willen wij benutten voor bosaanleg, het liefst in particulier beheer."

Voor particuliere grondeigenaren en decentrale overheden is bosaanleg bovendien financieel aantrekkelijk omdat bovenop de natuursubsidie van het ministerie van LNV via het Nationaal Groenfonds een aanvullende subsidie verkregen kan worden voor het vastleggen van CO2 reducerende maatregelen. Hiermee wordt de afbraak van CO2 formeel door het Nationaal Groenfonds vastgelegd.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel