Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 6

dinsdag 15 februari 2005

Prestatie-afspraken Zaandam Zuidoost
Het college van B&W heeft de prestatie-afspraken tussen de gemeente Zaanstad en de corporaties die in Zaandam Zuidoost actief zijn bekrachtigd. Deze prestatieafspraken zijn gemaakt in het kader van het Actieprogramma Herstructurering van het ministerie van VROM. Zaandam Zuidoost is een gebied waar veel gebeurt. Op uiteenlopende manieren werken bewoners, organisaties en instellingen aan behoud en verbetering van zorg, onderwijs, groen, parken, wegen, werk, veiligheid, woningen, sport, winkels en cultuur in Zaandam Zuidoost. De komende 15 jaar vindt in Zaandam Zuidoost een ingrijpend herstructureringsproces plaats. Om deze herstructurering een impuls tot versnelling te geven is het gebied begin 2003 bij het ministerie van VROM aangemeld, en aangewezen, als prioriteitswijk in het Actieprogramma Herstructurering. In het kader van deze aanwijzing zijn door de gemeente Zaanstad en de corporaties die in het gebied actief zijn (Rochdale, Ssaenwonen en ZVH) eind 2004 prestatie-afspraken gemaakt, onder voorbehoud van definitieve interne besluitvorming. Het college van B&W heeft nu de prestatie-afspraken bekrachtigd.

Globale inhoud prestatie-afspraken
De prestatie-afspraken omvatten een twaalftal projecten die zullen bijdragen aan het verbeteren en uitbreiden van de woningvoorraad in Zaandam Zuidoost. De plannen betreffen de sloop van circa 3.000, en de bouw van in totaal ongeveer 5.000 woningen, in de periode van 2005 tot 2013. Ze omvatten onder meer de kaders waarbinnen financiële uitwerking kan plaatsvinden en de planning die aan deze uitwerking verbonden is. De prestatie-afspraken worden uitgewerkt in diverse bilaterale afspraken tussen de gemeente en corporaties over afzonderlijke projecten. Voor Poelenburg, Gibraltar en de Kleurenbuurt worden masterplannen ontwikkeld. De prestatie-afspraken worden ter kennisname toegezonden aan de gemeenteraad.

Chololadefabriek van Verkade
Het behoud van het Zaans industrieel erfgoed staat hoog op de prioriteitenlijst bij de gemeente Zaanstad. Zo ook het behoud van de chocoladefabriek van Verkade. Cocon Vastgoed Management BV heeft onlangs de voormalige chocoladefabriek verworven. Het college van B&W en Cocon Vastgoed Management hebben de intentie uitgesproken om in een open samenwerking tot het ontwikkelen van een totaalconcept te komen voor het hergebruik van dit rijksmonument. De raad zal worden uitgenodigd in februari of maart de voormalige Chocoladefabriek te bezichtigen en daar nader kennis te maken met de eigenaar. De gemeente Zaanstad en de eigenaar, zijnde Cocon, hebben de intentie om een totaalconcept voor het gebouw te ontwikkelen met een (inter) nationale uitstraling. De rol van de gemeente hierbij is het publiekrechtelijk mogelijk maken van de ontwikkelingen en deze te toetsen aan het nog te ontwikkelen totaalconcept.

Wet voorkeursrecht Inverdan met een jaar verlengd Het college van B&W wil het voorkeursrecht voor Inverdan met een jaar verlengen. Een conceptraadsvoorstel van deze strekking (incl. een kadastrale kaart en lijst van eigenaren) wordt ter visie gelegd; belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen. Het voorstel wordt vervolgens in de Gemeenteraad behandeld.
De wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) werd op 17 april 2003 van toepassing verklaard op het gebied Inverdan. Eigenaren die panden of grond willen verkopen, moeten dit eerst aan de gemeente aanbieden. De regeling is bedoeld om regie bij de planontwikkeling mogelijk te maken en om ongewenste verkopen en buitensporige prijsstijgingen tegen te gaan.
De Wvg bepaalt dat er binnen twee jaar na vaststelling een ontwerpbestemmingsplan moet liggen. Verlenging met één jaar is mogelijk,. Zaanstad maakt nu gebruik van deze mogelijkheid. Aan het bestemmingsplan wordt hard gewerkt; de verwachting is dat er rond juli een ontwerpbestemmingsplan kan liggen en dat het bestemmingsplan in het najaar van 2005 door de Raad kan worden vastgesteld.

Verder nam het college een besluit over:

* Voorstel ivm inspraak procedure artikel 19 lid 1 WRO voor het bouwen van twee appartementencomplexen Smeeke Ven te Assendelft.
* Mandaatbesluit stichting Regres