Time : 1:03:39 PM
Date : Wednesday, February 16, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

BBTK organiseert een "VIERKANTE TAFEL" over een Europese ontwerprichtlijn inzake arbeidstijd

De Europese Commissie heeft op 22 september 2004 een nieuwe ontwerprichtlijn in behandeling genomen die de arbeidstijdregelingen in België dreigt te ontwrichten.

Het zijn in het bijzonder de vakbonden van de Social-profitsectoren die ongerust zijn over de draagwijdte van de ontwerprichtlijn.

Rekening houdend met de enorme weerslag die zo'n richtlijn op de arbeidsregelingen in België en meer bepaald in de sectoren van de Social profit kan hebben, organiseert de BBTK op 17 februari a.s. een "vierkante tafel" over deze problematiek. (Wegens de scherpe kantjes van de ontwerprichtlijn willen we hier namelijk niet spreken over een "rondetafelgesprek".)

Dit initiatief vindt plaats op donderdag 17 februari 2005, van 13u30 tot 16u30, in het ACOD-gebouw,
Fontainasplein 9-11 te Brussel
zaal 7 - 1ste verdieping

Voor deze ontmoeting zullen wij ons in eerste instantie tot de politieke vertegenwoordigers van PS en SP.a richten, zowel uit het Belgische (federale) als het Europese parlement. Doel is niet alleen inzicht te krijgen in de wijze waarop de materie in de Europese politieke structuren behandeld zal worden, maar ook onze politieke vertegenwoordigers te informeren over dit dossier, de knelpunten ervan en ons BBTK-standpunt.

Kort samengevat willen wij namelijk waarschuwen voor een 3-tal bedreigingen:

- de zogenaamde "wacht- of slaapuren" tijdens aanwezigheidsdiensten (bijv. in opvoedingsinstellingen) worden niet als arbeidstijd beschouwd;

- de maximale arbeidstijd per week blijft op 48 uren - inclusief overuren - maar de referentieperiode voor de berekening van de maximale wekelijkse arbeidstijd wordt verhoogd van 4 maanden naar 12 maanden;

- werkgevers kunnen met werknemers afspreken om van de maximale arbeidstijd per week af te wijken, niet alleen per CAO maar ook via een individuele "opting-out".

PROGRAMMA


* Verwelkoming door A. Langenus (Federaal Secretaris BBTK)
* Toelichting Arbeidstijd Belgische Situatie (met accent op de Social-Profit) door M. De Gols (Directeur-Generaal Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid)

* Toelichting Europese richtlijn Arbeidstijd door A. Van Lancker (Europese Parlement - Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken)
* Toelichting Standpunt BBTK door J.M. Léonard (Federaal Secretaris BBTK)

* Getuigenissen van militanten uit de sectoren Social-Profit
* Debat

* Eindconclusie door A. Langenus

Voor meer informatie over dit initiatief, contacteer:

André Langenus, federaal secretaris BBTK 0475-95 27 64 Jean-Marie Léonard, secrétaire fédéral SETCa 0475-35 97 28

of de persverantwoordelijken:

Patrick Devos 0476-84.94.76
Herman Luyckx 0475-71.61.11