FNV KIEM

FNV: Geweld op werk bestrijden door beter beleid Bijna twintig procent van alle ziekmeldingen is het gevolg van 'onheuse bejegening' tijdens het uitoefenen van het beroep. Dit meldt Arbo-dienst ArboNed. Een kwart van de werknemers heeft last van geweld op het werk. Bij een op de zeven gevallen gaat het om geweld tussen werknemers onderling of agressie tussen werkgevers en werknemers. Dat geweld neemt zelfs toe.

ArboNed is maandag met een voorlichtingscampagne over agressie en geweld gestart. De dienst gaat met scholing proberen werkgevers en werknemers te leren omgaan met geweld. FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen noemt de melding van ArboNed opvallend, omdat de dienst nog niet zolang geleden, samen met de Arbo-diensten, heeft gepleit voor het schrappen van Arbo-regels. Uit recent onderzoek blijkt nu juist dat Arbo-regels helpen om dit probleem te verkleinen en daar hoor je ArboNed niet over.

Van Veelen vindt dat ArboNed door scholing te geven het probleem tussen de oren plaatst. Kennelijk ziet Arbo-Ned een gat in de markt. In de FNV-nota Arbo werkt pleit de vakcentrale ervoor het probleem van agressie en geweld breder te plaatsen in het kader van sociale onveiligheid. Je denkt meteen aan schoppen en schelden, maar een gevoel van onveiligheid is meer. Slechte verlichting, afgelegen industrieterreinen, verpauperde wijken, ze dragen allemaal bij aan dat gevoel van onveiligheid. Dus moeten bedrijven een plan van aanpak maken om dat gevoel weg te nemen. Ook zouden ze een risico-inventarisatie kunnen maken, goed intern beleid opzetten met protocollen en investeren in veiliger omstandigheden. Een vertrouwenspersoon en een geschillencommissie helpen daar ook bij.
---