Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl

"Bekend maakt Bemind"gaat filmen in Marokko



Vijftien leerlingen van Openbaar VMBO/MAVO Zeist en het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ) werken samen aan het multicultureel interactief CD ROM-project Bekend maakt Bemind. Aan de hand van een aantal themas bespreken zij meningen vanuit hun Nederlandse dan wel Marokkaanse achtergrond. Zij startten in september met veel enthousiasme gesprekken en filmopnamen over culturele verschillen, overeenkomsten en gewoonten met betrekking tot talloze onderwerpen, onder de noemer Bekend maakt Bemind. Te denken valt aan wonen, eten en drinken, onderwijs, religie, man-vrouw-verhouding, participatie in de samenleving en opvoeding. Deze CD ROM zal in de loop van 2005 worden afgerond en als middel voor discussie worden verspreid onder o.a. scholen, kerken, moskeeën, buurt- en wijkorganisaties in Zeist.

Het huidige Marokko is momenteel sterk onderhevig aan verandering. Daar vindt een stevige modernisering plaats. Het is daarom bijzonder interessant om ook die meningen mee te nemen in dit project. Daarom gaan vier jongeren van beide scholen, te weten Petra van Giersbergen en Hassan Taoufik (Openbaar VMBO/MAVO Zeist) en Ghizlane Chrifi en Adrian Dongus (CLZ) van 26 februari tot 3 maart 2005 onder begeleiding van de docente Engels Yvonne de Graaff, producer Emile Swidde van Tangram Media-producties en Ronald van Gemeren (projectleider Bekend maakt Bemind gemeente Zeist) naar de Marokkaanse gemeente Berkane. De vier Zeister jongeren worden ontvangen op de scholengemeenschap Lycée Aboulkhir en zullen daar met leerlingen over dezelfde themas praten en hun meningen opnemen. Daarnaast zullen ze aan de hand van een speciaal samengesteld programma hun indrukken structureel kunnen verwerken.

Met deze school (Lycée Aboulkhir) is het CLZ eveneens verbonden via het Sharing Stories project. Dat is een internetproject, waardoor jongeren uit Zeist kunnen communiceren met jongeren in Marokko over talloze samenlevingsvraagstukken. Ook de Sharing Stories-partnerschool van het Openbaar VMBO/MAVO Zeist in het Marokkaanse Oujda zal worden bezocht.

De gemeente Zeist zal tijdens het verblijf aldaar verkennende gesprekken voeren met het gemeentebestuur van Berkane om te onderzoeken of samenwerking binnen 1 of 2 projecten tot de mogelijkheden behoort.