Landelijke Studenten Vakbond


wanbeleid

Rechtenstudent UvA slachtoffer financieel wanbeleid

Utrecht, 14 februari 2005 -- Zeker 150 studenten die zich op tijd hebben ingeschreven, zijn door de rechtenfaculteit van de UvA uit de intensieve werkgroepen gezet. Zij kunnen zich alleen via massale hoorcolleges voorbereiden op de tentamens, vanwege een tekort aan docenten. Onderwijskwaliteit maakt steeds vaker plaats voor massaliteit. Bezuiniging op bezuiniging is gewoon niet op te vangen , aldus LSVb-voorzitter Kim Toering. De Facultaire Studentenraad (FSR) maakt zich al jaren zorgen over de slechtste docent-student verhouding van Nederland. Met 1 docent op 72 studenten is van academisch onderwijs geen sprake meer. aldus FSR voorzitter Evelien van Roemburg. Bij vergelijkbare problemen vorig jaar is verzekerd dat dit een gang van zaken is van eens en nooit weer. Rechtendecaan Jit Peters heeft toen zelfs aangegeven op te stappen als een grote groep studenten opnieuw buiten de boot zou vallen. Opnieuw is nu gebleken dat door structurele onderfinanciering de studenten niet het onderwijs kunnen volgen waar zij recht op hebben. Van Roemburg: De decaan zal harder moeten onderhandelen met het College van Bestuur om meer middelen voor de faculteit te verkrijgen of moet opstappen, zoals hij vorig jaar beloofde. Hij presteert nu gewoonweg onder de maat.

Studenten aan de rechtenfaculteit dienen zich ruim van tevoren aan te melden voor de intensieve werkgroepen, waar ze met zon 20 à 25 studenten wekelijks met een docent over de stof spreken. Het animo voor deze werkgroepen is groot, omdat is gebleken dat studenten die het onderwijs op deze manier volgen vaker slagen bij het tentamen. Studenten die zich echter een dag na het openen van de inschrijvingen voor de vakken probeerden aan te melden, werden geweigerd omdat de werkgroepen al vol zaten. Naast deze problematiek speelt nog dat werkgroepen sinds een paar jaar slechts eenmaal intensief gevolgd mogen worden. Deze maatregel werd destijds ook ingevoerd om het capaciteitsprobleem van de faculteit op te lossen.

Van Roemburg: Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de faculteit studenten dringend adviseert intensief onderwijs te volgen en ze vervolgens de mogelijkheid ontneemt dat ook daadwerkelijk te doen. Kim Toering: Uit angst voor reputatieverlies, blijven dit soort signalen vaak binnenskamers. Maar dit incident staat zeker niet op zichzelf. Er is meer dan genoeg bezuinigd op het hoger onderwijs. Voor extra toekenningen vanuit het College van Bestuur van de UvA, is geen ruimte in de begroting. Wel heeft de UvA ambitieuze huisvestingsplannen ter waarde van zon 500 miljoen euro. De studenten beraden zich op actie.

Noot,