Gemeente Den Haag

februari 2005
Toename aantrekkingskracht Haagse Binnenstad (16 februari)

In het afgelopen jaar heeft de binnenstad van Den Haag aan aantrekkingskracht gewonnen. In tegenstelling tot de landelijke trend waaruit blijkt dat binnensteden juist minder worden bezocht, weet Den Haag het aantal bezoekers vast te houden. Cijfers uit de Haagse Binnenstadsmonitor wijzen op meer bezoekers van buiten de stad, hogere bestedingen en een langere verblijfsduur. Dit staat in de Vierde Voortgangsrapportage van het Binnenstadsplan 2000-2010; Binnenstad Buitengewoon!.

Aantrekkelijke binnenstad
In 2004 is in de Haagse binnenstad gewerkt aan de realisatie van projecten uit het Binnenstadsplan. Zo is in grote delen van de binnenstad de bestrating verbeterd, is het straatmeubilair vervangen en de openbare ruimte opgeknapt. Op de Grote Markt is een ondergrondse bedrijfsafvalopslag gerealiseerd en de panden aan de Grote Markt en in de Schoolstraat zijn 's avonds verlicht. Op het Voorhout zijn 135.000 krokusbollen gepoot.
In november ontving de binnenstad het Keurmerk Veilig Ondernemen en is daarmee de eerste stad in Nederland met een keurmerk voor de hele binnenstad. Ook werd de Coöperatie Ondernemers Binnenstad (COB) opgericht om de bedrijfsafvalinzameling collectief te regelen. Onder de noemer Binnenstad Buitengewoon Aangenaam zijn op zeven zondagen kleinschalige gratis evenementen gehouden op diverse locaties in de binnenstad.

Activiteiten 2005
Bij de voortgangsrapportage hoort ook het Activiteitenprogramma 2005. Naast voortzetting van de lopende activiteiten wordt er gewerkt aan de oprichting van de Stichting Promotie Binnenstad en aan een plan van aanpak voor het binnenhalen van (inter)nationale winkelformules. Ook een toekomstvisie op de inrichting van de Grote Marktstraat staat in 2005 op het programma. Deze visie betreft de inrichting van de openbare ruimte evenals de inrichting van de Grote Marktstraat als winkel-, horeca en uitgaansgebied.

Het Activiteitenprogramma voor de binnenstad wordt geïnitieerd en gecoördineerd vanuit het Bureau Binnenstad. Het Bureau is een publiek private samenwerking tussen de gemeente, de Kamer van Koophandel Haaglanden en de Stichting Binnenstad Den Haag. De partijen werken samen aan de verbetering van de Haagse binnenstad.